Nyheter

Muskelsjuke Per tvingas söka jobb

Av: 

Kristina Edblom

Per Sköld lider av en sjukdom som gör att hans halsmuskler tvingar ner huvudet mot överkroppen och gör att han inte kan hålla sig upprätt. Men han uppmanas ändå söka jobb - som tillåter att man ligger ned.
Per Sköld lider av en sjukdom som gör att hans halsmuskler tvingar ner huvudet mot överkroppen och gör att han inte kan hålla sig upprätt. Men han uppmanas ändå söka jobb - som tillåter att man ligger ned.

NYHETER

Per Sköld, 61, har en muskelsjukdom som gör att han inte kan hålla huvudet upprätt.

Ändå uppmanas han att söka jobb – där han kan ligga ner.

– Jag behöver bara få lugn och ro, säger Per Sköld.

Per Sköld från Mora lider av muskelsjukdomen dystoni, för Pers del har den lett till diskbråck och utslitna nackmuskler. Han kan bara hålla sig upprätt kortare stunder, smärtan är påtaglig.

– Det gör ont och har lett till flera följdsjukdomar. Jag mår egentligen väldigt dåligt, men jag försöker ta mig igenom det här, säger Per Sköld.

I ett och ett halvt år har han fått tillfällig sjukersättning, men i december upphörde den. I januari kom Försäkringskassans besked: Per har inte rätt till sjukersättning, trots flera läkarintyg. I stället uppmanades han att gå på introduktion på arbetsförmedlingen.

Har svårt att kommunicera

Enligt ett läkarutlåtande kan han endast utföra arbeten "i liggande".

– Läkarna anser att han saknar arbetsförmåga, med all tydlighet. Nu väntar vi på nya intyg och har begärt omprövning av kassans beslut, säger Ola Brossberg, Pers fackliga ombud.

Av läkarintygen framgår bland annat att Per har mycket svårt att kommunicera med andra och att hans handikapp är varaktigt.

Per berättar att han är trött och inte orkar träffa Aftonbladet för en längre intervju.

– Du hör kanske själv hur svårt jag har att prata, säger han.

Men han tycker att det är bra att hans fall uppmärksammas.

– Det kanske kan hjälpa någon annan. Det har gått så långt för mig, säger Per.

”Absolut nödvändigt

Han har svårt att sätta ord på hur han känner inför Försäkringskassans beslut. 2006 drabbades hans fru av cancer och gick bort, han varslades från sitt arbete på ett tryckeri där han jobbat sedan 20-årsåldern – och han drabbades av muskelsjukdomen.

– Jag har slutat att bli ledsen och besviken. Sedan allt det här började har jag pendlat mellan hopp och förtvivlan.

På arbetsförmedlingen har man inte kunnat hitta något anpassat arbete som Per kan klara av.

Aftonbladet har sökt Försäkringskassan som ska undersöka fallet. I går kväll togs Pers fall upp i SVT:s "Agenda". Där försvarade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) de kritiserade reglerna i sjukförsäkringen.

– Det var absolut nödvändigt att se till att människor som kan arbeta kommer tillbaka till arbetsmarknaden, sa ministern.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: