Inseminationsfråga skapar klyfta inom Alliansen

Frågan om singelinsemination riskerar att försämra samarbetet i regeringen.

Redan nu finns en irritation över Moderaternas dominerande ställning.

– Vi står för många idéer som människor gillar men det är Moderaterna som får framgången, säger Göran Hägglund (KD).

Parollen för alliansen har ända sedan den bildades för åtta år sedan varit "Alla ska bidra och alla ska vinna".  Beskedet att KD blir överkörda av de tre andra partierna vad gäller singelinseminationen väcker frågor kring hur bra partierna är på att leva upp till devisen i dag.

– Samarbetet fungerar bra men det är ingen tvekan om att vi mindre partier måste hitta strategier att hävda oss bättre i opinionen. Människor måste se att vi står för olika saker, säger Göran Hägglund.

Irritationen växer

Flera av Aftonbladets källor uppger att irritationen över Moderaternas dominerande ställning växer. När KD, FP och C försöker lansera nya politiska förslag är det Moderaterna som belönas av väljarna. De är mer än dubbelt så stora än de tre små tillsammans.

– Moderaterna har ingen egen politik och blir därför heller aldrig föremål för någon granskning. De verkar räcka att de leder regeringen. Det känns orättvist, säger en alliansföreträdare.

KD har länge balanserat på fyraprocentsspärren och i den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds hamnade även C under.

Göran Hägglund håller med om att Moderaterna vinner mest men tror att det hinner ändras till valrörelsen 2014.

– Jag hoppas att människor då tittar på vilka partier som driver vad och gör en rättvis bedömning till sist.

Den som är stor ska väl vara snäll?

– Det kanske ligger en del i det. Men om jag som löpare blir omsprungen så går det inte att skälla på den som är snabbare. Då får jag träna bättre och se till så att jag springer snabbare. Jag kan inte förvänta mig att någon annan gör det åt mig.

”Får ge upp en del”

KD har fått stryk förr av sina allianskamrater, bland annat vad gäller ersättningen till de som vanvårdats i fosterhem. KD ville från början få igenom ersättningen men tvingades av de andra partierna att säga nej. Först efter en massiv folkstorm backade regeringen och det var barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) som fick bära hundhuvudet.

– Men vi fick rätt. Alla partier som ingår i alliansen får ge upp en del saker och en del saker får man igenom. Vi har varit framgångsrika och fått igenom nästan allt vi gick till val på 2006.

Inte överraskad

Vad gäller singelinseminationen betonar Göran Hägglund att de andra partierna i flera år velat ändra lagen. Han är inte överraskad över dagens utspel.

– Nej, det är jag inte. Vi har sagt nej. Men nu lämnas frågan till riksdagen för ett avgörande.

Hur mår alliansen egentligen i dag?

– Bra. Men vi är fyra partier och kommer även fortsatt att ha olika uppfattningar i en del frågor. I det här fallet är jag olycklig över att vi inte kunde enas om att ta barnens parti.

Publisert: