Anders Breivik får läsa sina kärleksbrev

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

"Han har fått en stor mängd post"

1 av 10 | Foto: AP
Den österrikiske incestpappan Josef Fritzl höll sin dotter och sina barn/barnbarn inspärrade i källaren.

Mellan 200 och 300 brev.

Så stor är brevskörden som massmördaren Anders Behring Breivik nu får ta del av.

Bland posten finns många räkningar, men även kärleksbrev.

– Han har fått en stor mängd med post. Han får breven levererad fortlöpande efter att vi gått igenom dem. Senast i dag fick han en ny låda med brev, säger åklagare Christian Hatlo vid Oslo polisdistrikt till norska TV2.

Eftersom Utøyamördaren Anders Behring Breivik, 32, under flera månader hållits isolerad, får han först nu ta del av den post som skickats till honom sedan den 22 juli i år.

– Jag ska vara försiktig med att säga något om innehållet, men han har fått en del räkningar och brev från utomstående, säger Christian Hatlo till TV2.

Frierier och hot

Tidigare har polisen bekräftat att Breivik har fått flera hotbrev. Men i postsäcken som står på polishuset på Grønland i Oslo, ska det också finnas friarbrev, erbjudanden om frälsning samt en stor mängd räkningar.

– Det är tyvärr inte alls ovanligt att kvinnor vänder sig till just de här väldigt kända brottslingarna oavsett vad de gjort, konstaterar Elisabeth Kwarnmark som är psykolog och som länge har arbetat inom rättspsykiatrin och Kriminalvården.

Hon konstaterar att det inte är vilka kvinnor som helst som skriver till dessa män.

– Det är kvinnor med särskilda behov, som söker bekräftelse och har en egen problematik. De tänker exempelvis "jag ska med min kärlek rädda den här personen".

Naiv dröm

Men kvinnornas dröm om att rädda en grovt kriminell man med kärlek, är just bara en dröm.

– Det är en god men väldigt orealistisk dröm. Man tror att man med kärleken kan tämja någon som är våldsam och det kan ha att göra med att man själv varit utsatt för våld och problematik.

Vad behöver dessa män?

– Det behövs mångårigt terapeutiskt arbete om det ens är möjligt i ett sådant fall som Breiviks. Sedan kan ju förstås goda relationer, vänskapliga sådana, vara bra. Om det handlar om någon som känt personen innan det hände, som kan stötta och vara en vän, så kan det vara konstruktivt.

200 till 300 brev

Sammanlagt har Breivik redan fått läsa mellan 200 och 300 brev. Många av brevskrivarna kommer från Norge, men även från andra länder.

Hur kan eventuella kärleksbrev påverka Breivik?

– Som jag kan bedöma det utifrån rapporteringen har Breivik en oerhört narcissistisk personlighet. Om det finns kvinnor som har samma åsikter som han, kan det vara smickrande för honom. Samtidigt kan det också uppfattas som negativt, det beror på hur de skriver.

Gallrat posten

Brevskörden har gallrats av polisen. Om breven anses kunna skada den fortsatta utredningen, får Breivik inte ta del av dem.

– Jag är kluven till om han borde få ta del av sådan post och ur behandlingssynpunkt borde man läsa breven först, säger Elisabeth Kwarnmark.

Nu på måndag kommer Breivik för första gången sedan han greps få se på TV, lyssna på radio och läsa tidningar igen.

Andra brottslingar som fått kärlekspost

Publicerad: