Sliten rebellarmé formas i Benghazi

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tänker tåga genom öknen för att avsätta Gaddafi

1 av 3 | Foto: PATRICK BAZ/afp
Den militära utrustning och vapen som rebellerna tagit över är från Sovjettiden. Trots det planerar de att tåga de 75 milen genom öknen mot Gaddafis högkvarter i Tripoli.

De är dåligt tränade.

De har ont om ammunition.

Och deras vapen är gamla.

Trots det planerar rebellerna i staden Benghazi att tåga genom öknen mot Tripoli för att avsätta Gaddafi.

Libyens näst största stad Benghazi har blivit rebellernas största bas. Där skissar oppositionsledarna nu på en plan för att med vapenmakt avsätta diktatorn Muammar Gaddafi, rapporterar AP.

Men trots att de numera kontrollerar flera militärbaser och flygplatser, och har både pansarvagnar och automatvapen, är rebellstyrkan ingen stor kraft.

Svag armé

Gaddafi har medvetet låtit militären förfalla eftersom han varit rädd för ett kuppförsök. Han har i stället omgett sig med små, genom familje- och klanband lojala, elitstyrkor. Rebellerna har därför varken utrustning eller soldater i topptrim.

Enligt AP försöker rebelledarna ändå samla ihop en 5 000 man stor styrka som ska göra ett försök att marschera de 75 milen genom öknen mot Tripoli.

Vägen bjuder på många faror. Flera städer lojala med regimen kan bjuda hårt motstånd. Bland annat skulle de passera staden Sirt – Gaddafis hemstad.

– Det skulle betyda att de hamnar ansikte mot ansikte med landets elitstyrkor: de paramilitära förband som styrs av Gaddafis söner, säger en av tv-kanalen al-jaziras reportrar på plats i Benghazi.

Sköt ihjäl flera

Men om revolten i Tripoli ska lyckas kan den behöva hjälp.

Hittills har Gaddafi gjort sitt bästa för att behålla järngreppet om staden. På måndagen öppnade hans civilklädda styrkor eld och sköt ihjäl flera demonstranter i en av stadsdelarna där demonstranterna varit flitigast.

På måndagen beslutade USA att omgruppera sina marina styrkor i Medelhavet. Fartygen drar sig allt närmare Libyens kust och det är inte uteslutet att stridsflygplan börjar patrullera libyskt luftrum för att förhindra Gaddafi från att bomba folket.

– Inget alternativ kan uteslutas, sade utrikesminister Hillary Clinton på måndagen.

Publicerad: