Hett i hela Europa

avAnna Mi Skoog

Publicerad:

- men värmen stannar inte länge

Foto: AFP
Fransmän som svalkar sig.

Värmen är tillbaka i hela Europa.

I Storbritannien ser det ut att bli den varmaste dagen sedan 2006, med temperaturer upp till 33 grader, och delar av Tyskland har också haft temperaturer på över 30 grader.

Även Sverige får de närmaste dagarna sol och temperaturer kring eller strax över 25 grader från norr till söder.

Ett högtryck ligger nu över nästan hela Europa och ger höga temperaturer. På flera håll i Spanien har det varit över 40 grader i dag.

Men även på andra håll har det varit mycket varmt. I Storbritannien har temperaturer på över 30 grader gjort att trafiken på vissa tågsträckor legat nere. På andra sträckor har hastigheterna kraftigt reducerats på grund av att man befarat överhettning i högspänningsledningarna.

I delar av Tyskland har man utfärdat varningar för extremt höga temperaturer.

– De har uppåt 32 grader, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Varmt i hela landet

I Sverige blir det inte fullt lika varmt. De närmaste dagarna växer högtrycket till och det blir temperaturer runt 25 grader i stort sett i hela landet – till och med drygt 25 grader på sina håll.

– Den luft vi får upp över oss nu kommer från Italien, Frankrike och Tyskland. Den värmen som de har nu bidrar till att vi får varmt här uppe, säger Emil Björck.

Ostadigt i helgen

Men för att man ska tala om värmebölja krävs temperaturer på över 25 grader under mer än fem dygn. Och så länge stannar inte värmen den här gången.

– För södra Sveriges del väntas det ligga kvar till torsdag. Framåt fredag kommer lågtrycket sedan in över södra Sverige med regn och åska, och fortsätter norrut. Men det blir fortfarande rätt så varma temperaturer, med 20 grader även vid regn, säger Emil Björck.

I södra Sverige blir det ostadigt väder under hela helgen. Det är bara i Norrbotten som solen stannar kvar.

Kommer högsommarvädret tillbaka?

– Inte så långt jag kan se. Det ser ut att bli fortsatt växlande med skurar här och där även under nästa vecka.

Publicerad: