”Regimen dödar oss”

Av: Ylva Mossing

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Röster från syriska Hama målar en förtvivlad bild

– Sluta dödandet. Vi vill ha frihet, bara frihet.

Viskande röster över satellittelefon från syriska Hama ber omvärlden om hjälp.

Efter en veckas belägring har maten tagit slut. Men inte ammunitionen.

Under en hel vecka har den syriska staden Hama varit under belägring. Kontakt med omvärlden har varit nästan obefintlig efter att elektricitet, telefonlinjer och internet i staden skars av i onsdags.

Men nu hörs några av de första rösterna inne från Hama sedan attacken.

I hemliga samtal via satellittelefon till brittiska Sunday Telegraph målar några av stadens invånare en skrämmande bild.

– Regimen dödar oss och ingen stoppar al-Assad. Detta är vårt meddelande: sluta dödandet. Vi vill ha frihet, bara frihet. Vi vill bli behandlade som människor, sa en desperat sjukvårdsarbetare.

Maten har tagit slut i staden och invånarna vågar inte gå ut eller ens dra upp persiennerna av rädsla för att bli skjutna eller dödade av en bomb, berättar boende för Sunday Telegraph.

Ingenstans är säkert

Datorprogrammeraren Saleh, 32, berättar att han och hans vän, när de förstod att något höll på att hända, följde med folkmassan på väg mot stadsportarna.

Planen var att bilda en mänsklig mur mot stridsvagnarna. Men stridsvagnarna öppnade eld.

– De sköt på måfå mot folk, hus, moskéer. Vi vände och sprang, men det flög kulor omkring oss så vi tvingades gömma oss i hus, bakom träd.

Mannen bredvid honom dog.

– Jag har hört att 150 människor dog den dagen, sa Saleh.

Han har hört att de rika, de som kan, tar sig ut ur staden och flyr till Aleppo eller Damaskus. Men han tannar.

– Det finns inget säkert ställe i Syrien nu. Detta är al-Assads plan för att skrämma folk. Han vill att tvinga dem att acceptera honom med våld, men han är inte vår ledare längre.

Publicerad: