Nyheter

Snart bättre strokebehandling

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

130 000 svenskar behandlas med det blodförtunnande läkemedlet Waran.

Många av dem dör varje år av blödningar.

Snart kommer de som är i riskzonen för stroke kunna behandlas med nya, säkrare läkemedel.

Hittills har två nya läkemedel med mindre biverkningar visat sig vara minst lika effektiva som den behandling som finns i dag.

Gläds åt framstegen

Under den europeiska hjärtläkarekongressen i Paris presenterades i dag en ny studie som visar att ytterligare ett läkemedel, apixaban, är bättre än Waran.

Studien, som forskare från bland annat Uppsala universitet gjort, visar att medlet bättre förbygger stroke. Samtidigt minskade bland annat blödningsrisken, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Framstegen är välkomna.

– Waran har funnits i många, många år. Egentligen är dessa de första som kan ersätta Waran på nästan 50 år, säger Urban Säfwenberg, överläkare och hjärtspecialist vid Linköping universitet.

Även Stroke-Riksförbundet gläds åt nyheterna.

Flera fördelar

– Det är ett stort framsteg. Vi är glada om det kommer mediciner som minskar risken för stroke och som är bra för patienterna. Vår stora målsättning är att färre ska dö i stroke, säger verksamhetschefen Kjell Holm.

Han säger att fördelen med de nya läkemedlen är att man lättare kan styra dem och att patienterna inte behöver gå på lika täta kontroller.

– Sedan finns det patientgrupper som inte tål eller som får för mycket biverkningar av Waran. Den gruppen kommer det här att vara jätteviktigt för. Men för vissa kan Waran vara bättre.

Urban Säfwenberg har varit med och gjort en studie på ett av de nya läkemedlen, dabigratan, som funnits på marknaden och använts inför eller efter operationer för att förebygga blodproppar. Studien visar nu att medlet också kan användas för långtidsbehandling.

"Bra för patienterna"

Redan nästa år kan några av de nya läkemedlen kunna användas inom vården.

– Det här är en utveckling som är bra för patienterna, säger Urban Säfwenberg.

De nya läkemedlen är både säkrare och enklare för patienterna eftersom de inte behöver kontrolleras lika ofta. 

Men de kommer att bli en stor – och dyr – förändring för sjukvården.

Om de nya medlen slår igenom kan hundratals Warankliniker komma att bli onödiga. De nya medlen är också dyrare, ungefär åtta kronor dyrare per dag än Waranbehandlingen som kostar runt 17 kronor per dag.

30-tal svenskar dör

Michel Komajda, professor från europeiska hjärtföreningen, säger till Sveriges radio att det dock på sikt kan bli likvärdiga kostnader eftersom patientkontrollerna inte kommer att vara lika täta.

130 000 svenskar behandlas i dag med det blodförtunnande medlet Waran. Många av dem eftersom de är i riskzonen för blodproppar som kan leda till stroke. Waran är billigt och effektivt, men patienterna måste kontrolleras varje månad. Samtidigt dör ett 30-tal människor varje år av de som behandlas, enligt Ekot.

De nya läkemedlen

Går in tidigare i koagulationsprocessen, på ett annat sätt och mer specifikt än Waran.

Är lättare att styra eftersom de inte påverkas lika mycket av yttre faktorer

Patienterna behöver inte gå på lika många kontroller. Samtidigt kan vissa behöva träffa läkare ofta för att komma ihåg eller inse vikten av att ta sin medicin.

Dyrare än Waran. Waranbehandlingen kostar runt 17 kronor per dag, bara två kronor är kostnader för läkemedlet. De nya medicinerna kommer att bli runt åtta kronor dyrare per dag och det är till stor del bara kostnaden för medicinen.

Källa: Urban Säfwenberg, överläkare och hjärtspecialist vid Linköping universitet.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert: