Morden i Långared liknar Brattåsmorden

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Dubbelmorden i Brattås 2005 och nu i Långared liknar varandra på kusligt många punkter.

Nu kontaktar polisen i Härnösand polisen i Västra götaland.

– De är båda äldre par som bott på ensliga gårdar. Och det har varit brutalt, säger Jan-Ola Nordin, kriminalinspektör vid Härnösandspolisen.

Det är över sex år som gått mellan de två dubbelmorden. Men många omständigheter är desamma.

– Det handlar i båda fallen om par som bodde förhållandevis ensligt på en bondgård. Båda är i 70-årsåldern. Och sättet de har mördats på har varit brutalt, säger Jan-Ola Nordin.

Slogs ihjäl med yxa

Den 31 maj mördades pensionärsparet Tor Öberg, 70, och Gerd Wiklund, 67, på sin gård i byn Brattås utanför Härnösand. Två dagar senare hittades kropparna insläpade i ladugården, av Tor Öbers dotter.

Tor Öberg slogs för sitt liv ute på gården, innan han slogs ihjäl med en yxa. Strax därpå föll även Gerd Wiklund offer för mördaren.

Mördaren fortfarande okänd

Trots mängder med tips, spår och dna som av allt att döma kommer från mördaren, är mördaren fortfarande inte identifierad.

– Vi jobbar fortfarande med det här ärendet och försöker stärka upp alla tänkbara spår. Utredningen omfattar närmare 4 000 dokument inklusive förhör, fotografier, promemorier och rättsläkarutlåtanden.

Fallen ska jämföras

Polisen i Härnösand följer nu undersökningsarbetet i Alingsås med stort intresse.

– Vi får invänta vad deras rättsläkare säger.

Fortfarande har Härnösandspolisen inte kunnat jämföra fallen i detalj, eftersom man väljer att låta utredningen i Alingsås pågå ostört i ett första skede.

– Det är för tidigt att veta hur intressant det här fallet är. Kan tekniker från vår sida och tekniker därifrån påvisa uppenbara saker som går ihop blir det ju väldigt intressant, säger Jan-Ola Nordin.

Publicerad: