Evakuerades från tåg på Årstabron

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

"Resan som normalt tar åtta minuter tog två timmar"

Ett pendeltåg gick sönder i morse på Årstabron i Stockholm. Tåget fick evakueras.
Foto: Per-Olof Sännås
Ett pendeltåg gick sönder i morse på Årstabron i Stockholm. Tåget fick evakueras.

Passagerare evakuerades från ett trasigt pendeltåg på Årstabron under förmiddagen.

Tåget gick sönder vid 08.40-tiden på morgonen.

– Ungefär en halvtimme senare började folk på eget bevåg hoppa av tåget, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL till Aftonbladet.

Att hoppa av ett pendeltåg och promenera på spårområdet är förenat med livsfara. Men när ett pendeltåg i norrgående riktning från Södertälja till Stockholm i morse gick sönder i morse på Årstabron, fick folk till sist nog i morgonstressen och började till fots ta sig vidare.

– Så får man absolut inte göra. Det finns spår bredvid där det dundrar fram tåg med hög hastighet. Om inte området är avlyst är det livsfarligt att gå där!

Inga skador

En stund senare var SL:s personal, bland annat väktare, på plats och kunde hjälpa resenärerna, berättar Jesper Pettersson.

– Vi har inga rapporter om skador, även om det var lite stökigt när folk började hoppa ut på eget bevåg och knalla iväg åt olika håll.

Evakuerat

Nu ska hela tåget vara evakuerat, men det står fortfarande kvar på Årstabron.

– Det innebär att södergående tåg inte kan stanna vid Årstaberg. Däremot kan norrgående det. Detta innebär inte några stora förseningar i övrigt i trafiken.

Han berättar att tåget ska förflyttas från platsen "så snart som möjligt" och att det kommer ske under förmiddagen.

Det är oklart vad som har orsakat det tekniska felet på tåget.

Två timmar

För Pär Andersson, 32, tog resan betydligt längre tid än vanligt. Han klev, intet ont anande, på pendeltåget i Älvsjö för att åka till jobbet i centrala Stockholm.

–Resan som normalt tar åtta minuter tog istället två timmar, konstaterar han.

Pär Andersson berättar att känslorna bytte av varandra, ju längre tiden gick på tåget.

– Det kom väldigt lite information. Vi fick höra ett par gånger att det var "tekniskt fel". Först blev man arg, sedan frustrerad, sedan ledsen, uppgiven och till sist apatisk.

Sedan fick de höra att tåget skulle evakueras.

– Sedan satt vi där i det nedsläckta tåget. Det kom ingen mer information och efter ett tag började folk gå ut ur tåget.

Bit till marken

Att ta sig ut ur tåget var ingen enkel match.

– Det var en rejäl bit ner till marken. En äldre herre höll nästan på att sätta livet till när han skulle ut. Det var inte direkt handikappanpassat.

Väl ute började de gå åt ett håll, men stoppades efter en stund av en kvinna i gul väst som sa åt dem att vända och gå åt det andra hållet.

– Så det gjorde vi och sedan såg vi ett tåg som vi kunde hoppa på.

För Pär Anderssons del innebar tågstoppet att han fick stressigt till ett möte. Värre var det för mannen bredvid honom på tåget.

– Han missade en anställningsintervju.

Publicerad: