Ericsson lämnar mobilbolag

Publicerad:
Uppdaterad:

Telekomjätten Ericsson säljer sin hälftenandel i mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson till Sony för 1,05 miljarder euro.

Köpeskillingen, som betalas kontant, motsvarar 9,5 miljarder kronor.

"Sony Ericsson blir ett helägt dotterbolag till Sony och integreras in i Sonys breda plattform för uppkopplade konsumentelektronikprodukter", skriver Ericsson.

Sony Ericsson fyllde nyligen tio år som bolag och leds av svensken Bert Nordberg som varit vd sedan hösten 2009.

Nionde största mobiltelefontillverkaren

Bolaget hade under andra kvartalet i år en andel på blott 1,7 procent av den globala marknaden för mobiltelefoner, enligt analysföretaget Gartner. Det gör Sony Ericsson till den nionde största mobiltelefontillverkaren. För fem år sedan var bolaget fyra på marknaden med en marknadsandel på nio procent.

I delårsrapporten för tredje kvartalet, som släpptes i förra veckan, redovisade Sony Ericsson en halverad vinst som dock var högre än vad analytiker hade räknat med. Försäljningen rasade i både Europa och Nordamerika men ökade kraftigt i Asien.

Satsar på smarta mobiltelefonerna

I samband med rapporten meddelade Sony Ericsson att bolaget från och med nästa år uteslutande satsar på de smarta mobiltelefonerna, som numera står för över 80 procent av bolagets försäljning.

"Transaktionen förser även Sony med ett brett korslicensavtal och ägande av fem essentiella patentfamiljer", skriver Ericsson i pressmeddelandet.

Telekomjätten pekar på utvecklingen på mobiltelefonmarknaden, där fokus ändrats från enklare mobiltelefoner till mer funktionsrika så kallade smartphones.

"Detta innebär att synergierna för Ericsson i att ha både en världsledande telekommunikationsteknik- och tjänsteportfölj och en mobiltelefoniverksamhet minskar", skriver bolaget.

TT

Publicerad: