26-åringen släpps fri

Av: David Levin, Josefin Sköld

Publicerad:
Uppdaterad:

Misstankarna kvarstår enligt danska underrättelsetjänsten

KÖPENHAM/STOCKHOLM. Den 26-åring som greps utanför Köpenhamn i går kommer i nuläget inte att begäras häktad.

Det bekräftar den danska underättelsetjänsten PET. 26-åringen kommer inom kort att släppas på fri fot, misstankarna mot honom kvarstår dock.

Det är den 26-årige mannen med danskt uppehållstillstånd som kommer att släppas fri inom kort. Därmed är det endast tre misstänkta som i dag begärs häktade i Köpenhamn.

26-åringen greps i går när han åt lunch hos sina föräldrar i bostadsområdet Greve utanför Köpenhamn. I samma lägenhet där polisen nu hittat en misstänkt bomb.

– Vi är chockade, säger 26-åringens pappa.

Den misstänkte 26-åringen låg och sov hemma i pojkrummet när poliserna knackade på dörren. Klockan var strax efter tolv och föräldrarna hade precis satt sig vid köksbordet för att äta lunch.

– Jag förstod inte vad poliserna ville. Plötsligt tog de bara min son. Det måste vara ett missförstånd, säger pappan i en intervju med danska tidningen BT.

Fick cancer

Familjen flydde till Sverige från Irak 2002. Den 26-årige mannen är asylsökande och beskrivs av sina släktingar som mycket lugn och tyst.

För två år sedan drabbades han av cancer och tvingades sluta sitt jobb som vvs-lärling i Köpenhamn. Sedan dess har han varit arbetslös och levt på socialbidrag.

En granne i området beskriver 26-åringen som ”ultra­religiös”. Pappan berättar att han tillbringar all sin tid framför datorn och tv-spelet.

Få vänner

– Jag känner min son utan och innan. Han är alltid hemma, jag tror faktiskt aldrig att han har sovit över hos någon annan. Han har knappt några vänner och de få han har ser jag inte mycket av, säger pappan.

Under eftermiddagen och kvällen i går undersöktes familjens lägenhet av polisens tekniker. Vid niotiden ombads alla grannar att lämna sina lägenheter och polisens bombspecialister kallades till platsen. En stund senare förde de ut ett föremål som misstänks vara en bomb. Under torsdagsmorgonen fick de boende återvända till fastigheten.

Fler artiklar:

Publicerad: