Nyheter

Fem gripna för terrorbrott

Av: 

Linda Hjertén

Johan Nordström

NYHETER

Fyra av dem bosatta i Sverige

”VILLE DÖDA SÅ MÅNGA SOM MÖJLIGT” En bil med svenska nummerplåtar beslagtogs. Jyllandsposten och Politiken uppges ha varit terrormålet.
”VILLE DÖDA SÅ MÅNGA SOM MÖJLIGT” En bil med svenska nummerplåtar beslagtogs. Jyllandsposten och Politiken uppges ha varit terrormålet.

Männen planerade en massaker i det danska tidningshuset.

I dag greps fem militanta islamister, tre av dem svenska medborgare, misstänkta för förberedelse till terrorbrott i Danmark.

– De ville döda så många som möjligt, säger chefen för danska säkerhetspolisen Jakob Scharf.

Totalt fem personer har gripits misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Målet var den danska tidningen Jyllands-Posten och motivet tror man är de omdiskuterade karikatyrerna av profeten Muhammed.

Attacken var planerad att äga rum innan den 1 januari och tanken var att så "många som möjligt skulle skadas och dö".

Samarbete

Enligt danska tidningar är de svenska medborgarna 29, 30 och 37 år gamla. De har alla sitt ursprung i Mellanöstern. De övriga männen är 44 och 26 år gamla.

Tre av de anhållna männen, som bor i Sverige, reste till Danmark i natt. De kom i en hyrbil, en Toyota Avensis Sedan, som de hyrt på Statoil i Kista i Stockholm.

Gripandena gjordes i en lägenhet på Mörkhöjvej i Herlev och dels i en lägenhet i Hedelyparken i Greve och de har föregåtts av en lång tids spaning och har varit ett samarbete mellan svensk och dansk säkerhetspolis.

– Vi fick kännedom om att personer i Sverige planerade terrorbrott i Danmark. Vi har känt till det i flera månader. De här personerna är kända av polisen i Sverige. Vi tog kontakt med våra danska kollegor. Vi har haft personerna under intensiv bevakning. Vi har hela tiden arbetat under teorin att de skulle åka från Stockholm till Köpenhamn vilket de gjorde i går, säger Anders Danielsson, chef för Säkerhetspolisen i Sverige.

Förekom på terrorlista

Enligt Anders Danielsson förekom de gripna i den utredning som Säpo tidigare presenterade då man avslöjade att det finns cirka 200 militanta våldsbejakande islamister i Sverige. Polisen tror även att männen kan ha kopplingar till ett större terroristnätverk.

Den 37-årige svenske medborgaren greps av svensk polis i Stockholm strax innan klockan tolv i dag. Han misstänks för förberedelse till terroristbrott.

Inga kopplingar

37-åringens advokat Tomas Nilsson satt med under ett två och en halv timme långt förhör med start 17.00 på onsdagen. Han vill inte avslöja vad som framkom under förhöret.

– Jag säger ingenting. Det råder förundersökningssekretess. Vad som händer med honom nu avgör åklagare, säger mannens advokat Tomas Nilsson.

Hur ställer han sig till anklagelserna?

– Jag vet hur han ställer sig, men det tänker jag inte berätta, säger Nilsson.

De misstänkta terroristerna har vad man vet inga kopplingar till attentatsförsöket i Stockholm den 11 december i år då Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds.

I nuläget bedöms heller inte dessa gripanden påverka terrorhotnivån mot Sverige menar Säpo.

"Militanta islamister"

Under husrannsakan i de nu anhållna männens bostäder ska bland annat ett maskingevär med ljuddämpare och skarpladdad ammunition hittats. Man har även funnit plastband som kan användas som handfängsel.

Polisen tror att de misstänkta terroristerna planerade en massaker.

– De här männen kan betecknas som militanta islamister med förbindelser till internationella terrornätverk. De ville ta sig in i Jyllands-Posten lokaler och döda så många som möjligt, säger Jakob Scharf, chef för PET, den danska säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

– Det här understryker allvaret i terroristhotet som riktas mot Danmark och särskilt mot de institut och personer som associeras med Muhammed-teckningarna, säger Scharf.

Lugn och besinning

Polisen säger att de inte kan utesluta att det kommer att bli fler gripanden i ärendet.

Danmarks justitieminister Lars Barfoed säger i ett mejl till bland andra nyhetsbyrån Ritzau att terrorplanerna är de hittills allvarligaste som hänt i Danmark och att de terrormisstänkta har "militant islamistisk bakgrund".

Han manar ändå till lugn och besinning och säger att gripandena visar att den danska terrorberedskapen fungerar.

Fler artiklar:

Här skulle de slå till

Det här är de gripna männen:

En 44-årig tunisisk medborgare bosatt i Sverige. En av männen som kom till Danmark i en hyrbil från Kista i onsdags och greps i en av lägenheterna på Mörkhöjvej i Herlev och Hedelyparken i Greve.

En 29-årig svensk medborgare född i Libanon. En av männen som kom till Danmark i en hyrbil från Kista i onsdags och greps i en av lägenheterna på Mörkhöjvej i Herlev och Hedelyparken i Greve.

En 30-årig svensk medborgare, okänt ursprungsland. En av männen som kom till Danmark i en hyrbil från Kista i onsdags och greps i en av lägenheterna på Mörkhöjvej i Herlev och Hedelyparken i Greve.

En 26-årig irakisk asylsökande boende i Danmark. Den enda av männen som bodde i Danmark.

En 37-årig svensk medborgare född i Tunisien. Greps av Säpo i Stockholm.

(Aftonbladet)

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter