"Han är en skicklig kommunikatör"

VISBY. Jimmie Åkesson höll i dag sitt allra första tal som partiledare i riksdagen under Almedalsveckan.

Aftonbladet lät retorikexperten Elaine Bergqvist göra en snabbanalys av talet.

–  Han lyckas måla upp hans bild av Sverige väldigt levande, men det var inte så visionärt som till exempel Reinfeldts tal i måndags, säger hon.

Huvudbudskap.

"Vi ska bli partiet för lag och ordning". "Frihet förutsätter trygghet". "Vi ska bekämpa grovt internationell brottslighet". "Det finns några hål i välfärden att fylla". "Det ska löna sig att arbeta".

Återkommande ord.

"Nonchalans" "Ignorans" "Extrem invandringspolitik" "Sverige" "Jobbskapande åtgärder" "Invandrare".

Kroppsspråk

– Han stod bakom en talarstol i plexiglas, men hade ändå ett levande kroppsspråk och bra kontakt med publiken. Han såg väldigt nöjd ut och sa efter en lång applåd att "jag både ryser och myser".

Helhetsintryck

– Åkesson är en skicklig kommunikatör, det vet de flesta. Han hade både ett försvarstal kring bilden av Sverigedemokraterna men också ett smädestal kring regeringen som han hävdar "blundar och hoppas". Han lyckas måla upp sin bild av Sverige väldigt levande, men det var inte så visionärt som till exempel Reinfeldts tal i måndags.

– Han hade rätt magstark argumentation som man skulle behöva underbygga, som påståendet om att Sverige har fler våldtäkter än Burundi och Swaziland.

Retoriska giftpilar.

"Reinfeldt pratar om liv i rymden, jag har tänkt att hålla mig till verkligheten och livet här". "Riksdagledamöter går på toa istället för att votera". "Dit Europa går tar regeringen ett gigantiskt kliv i motsatt riktning."

Publisert: