Flickans larmsamtal skakade rättssalen

avLinda Hjertén

Barnen blev vittne till mordet i Haninge – Aftonbladet bevakar rättegången

1 av 3 | Foto: PO Sännås
Åtalas för mord En 22-årig man åtalas för att ha mördat en fyrabarnsmamma i Haninge i juni förra året. Nu har rättegången mot mannen börjat. Själv nekar han och hävdar att han väntade i bilen medan mordet begicks.

Den kompakta tystnaden i rättssalen bryts bara av enstaka snyftningar när den 12-åriga flickans desperata rop på hjälp ekar i högtalarna.

– Kan ni komma fort, snälla, snälla. Kom fort. Jättesnabbt. Jag är bara 12 år och jätterädd.

I bakgrunden hörs hennes lillebror skrika, sittandes på golvet bredvid sin döende mamma.

I dag inleddes rättegången mot den 22-årige man som misstänks ha mördat en 37-årig fyrabarnsmamma i Haninge den 24 juni i fjol.

22-åringen själv, som sitter sammanbiten och stirrar rakt ner, klädd i häktets gröna kläder, nekar bestämt till brott.

Förmiddagen i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt har ägnats åt åklagarens sakframställan.

Mördades med tre skott i huvudet

Klart står att den 37-åriga kvinnan mördades med tre skott i huvudet i hallen till sitt hem klockan nio på morgonen.

Klart står även att hennes fyra barn var hemma och på olika sätt blev vittne till det brutala mordet där gärningsmannen, efter att han skjutit kvinnan, började slå henne i huvudet med pistolen tills den gick sönder i bitar.

Några sekunder efter nio på morgonen ringde den 12-åriga dottern till 112 för att be om hjälp åt sin mamma som hon precis hittat blodig i hallen. När samtalet i dag spelades upp i rätten blev det alldeles tyst i salen.

Den uppskakade flickan försöker förklara för larmoperatören vad som hänt. I bakgrunden hörs den tio månader gamla pojken desperat skrika.

– Kan ni komma fort, snälla, snälla. Kom fort. Jättesnabbt. Jag är bara 12 år och jätterädd.

Operatören frågar var mamman blöder.

– Jag vågar inte titta. Jag kommer att svimma.

Fingeravtryck i hallen

Fyrabarnsmamman fördes i ambulanshelikopter till sjukhus men dog vid ankomsten.

Strax efter mordet hittades några blodiga kläder i en soptunna i närheten av fyrabarnsmammans hem. Kläderna hade kvinnans blod på sig och i en av de blodiga handskarna kunde man binda dna till den nu åtalade 22-åringen. Ett annat av åklagarens bevis som knyter den misstänkte mannen till mordet är att hans fingeravtryck hittats på en insidan av en kartong inne i kvinnans hall.

Det var så polisen fick upp ögonen för just 22-åringen. Men först var polisen förvirrad över vad hans motiv skulle kunna vara.

– Det finns inget som tyder på att de känner varandra eller ens träffat varandra. Han har i förhör inte velat svara på frågor, säger åklagaren.

Intensiv kontakt

Man började därför se över 22-åringens telefontrafik.

Det visade sig att han haft en hel del kontakt under våren med fyrabarnsmammans yngste sons pappa som nu är anhållen i sin frånvaro för att ha beställt mordet. De båda männen hade intensiv kontakt även under morddagen och 22-åringens telefon befann sig strax innan mordet vid den telefonmast som täcker in fyrabarnsmammans gata.

Dagen efter att det blir känt att 22-åringen gripits misstänkt för mordet köper den yngste sonens pappa en enkelbiljett till sitt hemland Egypten. Han har ännu inte kunnat gripas.

22-åringens egen förklaring till varför hans dna hittats i handsken och hans telefon knutits till den andre misstänkte är att han skulle driva in en skuld från den yngste sonens pappa.

”Han skulle straffas”

Pappan hade sagt att han inte kunde betala skulden vars slutdatum för betalning var satt den 24 juni. Pappan hade sagt att han skulle befinna sig i fyrabarnsmammans lägenhet den morgonen och 22-åringen tog med sig en bekant som tagit hand om indrivningar förut som hjälp med att driva in skulden.

- Han skulle straffas, skjutas i benet för att han inte betalade sin skuld, säger hans advokat Martin Cullberg.

22-åringen följde aldrig med in i lägenheten menar han och han fick veta först senare att det hela gått otroligt fel, att den 37-åriga mamman mördats.

– Det var aldrig meningen att hon skulle bli inblandad eller mördad.