Nyheter

Nu blir vädret mildare

Av: 

Louise Lundström

NYHETER

Töväder väntas i Götaland till helgen

Klicka på kartorna för större format!

Snö, ishalka och hårda vindar följde med in i det nya året på flera håll i landet.

Ett snöväder kan ge upp till en decimeter snö i mellersta och norra Götaland under det kommande dygnet.

Men i slutet av veckan väntas töväder.

– Vi kan få plusgrader i stort sett hela Götaland, säger Johan Groth, meteorolog vid vädertjänsten Storm

Ett snöväder rör sig under måndagskvällen upp över Värmland och Dalarna och sedan snabbt vidare österut.

– Skåne, Halland och Blekinge klarar sig men norr om den linjen, upp över Örebro, Värmland och över Södermanland så sprider snövädret sig under natten. Det är inget stort snöområde men det kan ge upp till en halv decimeter snö, säger Johan Groth, meteorolog vid vädertjänsten Storm.

Kallt i norr

Snöfallet förväntas fortsätta i området under tisdagen och under hela dygnet kan det komma upp mot en decimeter snö. Men de hårda vindarna som drog in under nyårshelgen har mojnat vilket gör att man slipper drivbildningar. Och kylan håller till i norra Sverige.

– I morgon är det på gränsen till blidväder, alltså nära nollgradigt, i södra och mellersta Götaland. Norr om snöfallet, i norra Götaland och Svealand så ligger det på en fem minusgrader och i Norrland kommer ett högtryck vilket gör att det blir kallare väder med 15-20 minusgrader, säger Johan Groth.

Plusgrader i söder

Temperaturen sjunker ännu mer i norr under onsdagsdygnet. Lokalt kan det bli neråt 30 minusgrader. Samtidigt blir det mildare i söder och när onsdagen går mot natt puffas snövädret norr ut.

– Under torsdagsdygnet har det lite splittrade snöfallet kommit upp över södra och mellersta Norrland och kan förstärkas i västra Svealand, Dalarna och Värmland, då kan det komma en decimeter snö. Men frågan är om det inte blir några plusgrader i Halland, Blekinge och Skåne, lite tö får man nog räkna med i söder. Och det blir lindring i kylan när molnen trycker på i Norrland på torsdag, det sjunker ner mot tio minusgrader. Det kanske bara är i norraste Norrland som det håller sig lika kallt, säger Johan Groth.

Perioder med tö

Fram mot helgen kommer ett nytt snöväder in. Med början på lördag rör det sig upp över landet söderifrån. Samtidigt kan temperaturen ha stigit ytterligare och töväder väntas på sina håll.

– Kommande helg ser det ut som att vi kan få flera plusgrader i stort sett hela Götaland. Om prognosen stämmer för kommande helg så ser det ut att kunna bli ordentligt töväder. Och den här lite mildare vädertypen ser ut att hålla i sig. Det gör att vi kommer att ligga i perioder med töväder i söder, säger Johan Groth.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och Företag
Publisert: