”Lönen är högre än hos andra”

Rörstrandschefen tycker inte att företaget kränker mänskliga rättigheter

VILL INTE SVARA PÅ FRÅGOR När Aftonbladets reporter konfrontrerar Niklas Arnelin, vd för Rörstrands ägare Fiskars Sweden AB, vill han inte prata om tillverkningen i Bangladesh.
VILL INTE SVARA PÅ FRÅGOR När Aftonbladets reporter konfrontrerar Niklas Arnelin, vd för Rörstrands ägare Fiskars Sweden AB, vill han inte prata om tillverkningen i Bangladesh.

Rörstrands ägare försvarar produktionen i Bangladesh.

Men arbetarnas löner får skarp kritik utifrån.

– Det är en kränkning av mänskliga rättigheter, säger Viveka Risberg på organisationen Swedwatch.

Månadslöner på cirka 360 kronor.

Övertidsersättning som inte betalats ut på över sex månader.

Det är under sådana förhållanden som Rörstrand producerar flera av sina mest populära serviser.

När Aftonbladet konfronterar Niklas Arnelin, vd för Rörstrands ägare Fiskars Sweden AB, duckar han frågorna om tillverkningen.

Du som svensk vd har inget ansvar?

– Inte för att ta den typen av diskussioner med dig, nej.

I stället hänvisar han till Jaakko Autere, chef för Home-avdelningen på det finska moderbolaget Fiskars Oyj Abp.

Enligt honom följer företagets produktion i Bangladesh gängse standard.

”Bangladesh är värst”

Underleverantörer är skyldiga att hålla sig till Fiskars uppförandekoder där frågor om bland annat arbetsvillkor regleras.

– När det kommer till lönerna följer vi det enskilda landets lagar, säger Jaakko Autere.

Det stämmer. Lägstalönen för en fabriksarbetare i Bangladesh är cirka 250 kronor i månaden, en lön producenten Shinepukur Ceramics uppfyller.

Men begreppet ”lägstalön” är ifrågasatt. Flera internationella organisationer är överens om att landets lägstalöner inte räcker för att leva ett drägligt liv.

– Just i Bangladesh är det värst, där är lönerna lägst, säger Viveka Risberg på organisationen Swedwatch som granskar svenska företags verksamhet i låglöneländer.

En reell levnadslön i Bangladesh ligger enligt henne på cirka 600 kronor i månaden. Andra organisationer talar om det dubbla.

– Det är egentligen en kränkning av mänskliga rättigheter att inte ha en levnadslön. Att inte ha tillräckligt till ett värdigt boende, mat och ett visst sparande, säger Viveka Risberg.

Betalar minimilön

Den kritiken håller Fiskars inte med om.

– Det är en svår fråga vad som är de rätta riktlinjerna. Men vi betalar minst minimilön. Och på Shinepukur är lönen betydligt högre än hos andra lokala företag, säger Jaakko Autere.

”Måste undersöka”

Han medger dock att Aftonbladets uppgifter om att arbetare fått vänta upp till sex månader för att få sin övertid betald strider mot Fiskars regler.

– Det är absolut något vi måste undersöka.

Hur undersöker ni om era uppförandekoder efterföljs?

– Vårt kontor i Asien har kontakt med den här fabriken på veckobasis. De gör också besök på fabriken. Om någon av våra uppförandekoder inte stämmer ligger det i vårt intresse att rätta till det.

Varför står det vare sig på ert porslin eller er hemsida var era produkter produceras?

– Tillverkningslandet står på följesedeln, enligt EU-direktiv. Då produktionsplatsen för en produkt kan variera och antalet produkter är stort har vi beslutat att inte märka våra produkter. Vi tittar just nu på att utveckla våra hemsidor för att mer tydligt kommunicera information om produkterna.

Text och foto: Niklas Strömberg, Per Liljas

Publisert: