Obama: ”Egyptens folk har talat”

NYHETER

Världsledarnas reaktioner
på Mubaraks avgång

Foto: Carolyn Kaster/ap
President Barack Obama talade från Vita Huset.

Folket har störtat Mubarak.

Men det är bara början på vägen till demokrati i Egypten.

 – Vi har svåra dagar framför oss och många frågor är obesvarade, sade USA:s president Barack Obama i ett direktsänt tal på fredagskvällen.

– Egyptens folk har talat.

Så inledde Barack Obama sitt tal. Han fortsatte med att berömma den egyptiska militärens uppträdande under demonstrationerna.

– Vi har sett soldater som vägrat skjuta mot det folk de svurit att försvara ... De har agerat ansvarsfullt. Nu måste de säkra övergången till demokrati.

Han underströk att USA även i fortsättningen skulle vara en vän och partner till Egypten.

Obama lovordade också det egyptiska folket som demonstrerat fredligt utan att ta till vapen. Han sade att det var inspirerande att se folkets hårda kamp för frihet och rättvisa val.

– För att citera Martin Luther King: there is someting in the soul that cries out for freedom.

”Mubarak har lyssnat”

Lite tidigare på kvällen varnade även EU:s utrikeschef Cathrine Ashton för att det fortfarande är långt kvar innan det är demokrati i Egypten.

– Vårt jobb nu är att se till att den demokratiska processen får det stöd den behöver.

Ashton berömde demonstranternas uthållighet och sade att Mubarak ”har lyssnat på det egyptiska folket och öppnat vägen mot snabbare och djupare reformer.”

– Det är viktigt att säga att det är folket själva som har sagt sitt, inte omvärlden, sade hon till Sky News.

Hon undvek dock frågan om EU nu i praktiken välkomnar en militärdiktatur.

– Det jag säger är att samma sak som vi har sagt de senaste veckorna, och det är att folket vill ha en riktig demokratisk process och det måste gå framåt så fort som möjligt.

Historisk förändring

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hyllar Mubaraks beslut att avgå och kallade det ”en historisk förändring.” Hon uttryckte också förhoppningar om att Egypten även i fortsättningen respekterar fredsavtalet med Israel.

Storbritanniens premiärminister David Cameron säger att Egypten nu har chansen att ”få en regering som kan ena landet.”

Jubel i Gaza

Det var inte bara väst som välkomnade Mubaraks avgång. Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa säger att Mubaraks avgång ”innebär en stor möjlighet till nationell enighet”.

Iran gratulerar det egyptiska folket till ”stor seger”, och i Gaza jublade palestinier på gatorna.

– Presidentens avgång ... är början till segern för den egyptiska revolutionen, sade en talesman för Hamas enligt al-Jazira.