Nyheter

Ratko Mladic gripen

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

"Slaktaren från Srebrenica" har varit
efterlyst för folkmord sedan 1995

Den forne bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic, 69, har gripits.

"Slaktaren från Srebrenica" har varit på flykt sedan 1995 – efterlyst för ett av de värsta folkmorden i modern tid.

– Efter 16 år av väntan är detta en lättnad för oss, säger Hajra Catic, en av överlevarna från massakern i Srebrenica 1995.

Vid sextiden i morse kunde en av världens mest ökände män gripsas i byn Lazarevo, nära staden Zrenjanin, cirka sex mil norr om Belgrad efter ett anonymt tips.

Han gömde sig hos sin kusin.

Under en presskonferens i dag uttryckte Serbiens president Boris Tadic sin lättnad över att "Slaktaren från Srebrenica" – efter att ha varit efterlyst i 16 år – äntligen fångats in.

–  På den serbiska republikens vägnar kan jag meddela att Ratko Mladic har gripits. En utlämningsprocess pågår, sa Tadic på presskonferensen.

– Vi avslutar nu en svår period av vår historia.

Sitter häktad

Ratko Mladic presenterade sig själv som Milorad Komadic när han togs av polis.

Men ett dna-test fastställde att det var rätt person som gripits – Europas mest jagade krigsförbrytare.

Mladic sitter nu häktad hos den serbiska säkerhetstjänsten BIA och kommer i eftermiddag att möta en domare.

Ratko Mladic, 69, har varit på flykt från krigsförbrytartribunalen i Haag sedan 1995, då han efterlystes för folkmord under massakern i Srebenica och krigsbrott i samband med belägringen av Sarajevo.

Närmare 30 000 människor tros ha mördats under dessa krigsförbrytelser.

Pris på sitt huvud

Mladic är sedan dess den hetast efterspanade misstänkte krigsförbrytaren som är efterlyst av FN:s krigsförbrytardomstol och Serbien har varit under hård press att gripa Mladic om landet ska få inträde i EU.

FN:s chefsåklagare Serge Brammertz har riktat kritik mot serbiska myndigheter att de inte gjort nog för att gripa Mladic som han trott har gömt sig i landet med hjälp av extremister som ser honom som en hjälte.

Sedan i oktober 2010 är myndigheternas pris på Mladics huvud 10 miljoner euro – cirka 90 miljoner kronor.

Överlevande lättade

Hajra Catics son och man dödades i massakern i Srebrenica 1995 där uppemot 8 000 muslimska pojkar och män mördades av bosnienserbiska trupper ledda av Mladic.

Hon är nu ledare för en förening för överlevande och säger sig vara lättade över gripandet av den man som kallats för "Slaktaren från Srebrenica".

– Efter 16 år av väntan är detta en lättnad för oss, säger Hajra Catic till AFP.

"Rättvisa kan skipas"

NATOS:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen säger:

– Nu finns det äntligen en chans för rättvisa att skipas.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton säger i ett uttalande.

– Detta är ett viktigt framsteg för Serbien och för internationell rättvisa.

– Vi förväntar oss att Ratko Mladic förflyttas till krigsbrottsdomstolen för forna Jugoslavien utan dröjsmål. Fullt samarbete med domstolen förblir avgörande för Serbiens väg mot EU-medlemskap.

Massakern i Srebrenica

När Bosnien utropade sig självständigt 1992 gjorde bosnienserberna uppror för att få kvarstå under Serbien. Ett krig med etnisk rensning av muslimer och kroater tog vid.

Regionen Srebrenica nära gränsen till Serbien beboddes då till tre fjärdedelar av muslimer. Angrepp från bosnienserbisk milis fick muslimerna att fly till staden Srebrenica. När den belägrades 1993 fick FN-generalen Philippe Morillon staden utropad till "fredad zon" under skydd av 600 nederländska FN-soldater.

När bosnienserber till sist ryckte fram sommaren 1995 nekades FN-styrkan flygunderstöd. Den 11 juli 1995 intogs Srebrenica av bosnienserbiska styrkor ledda av överbefälhavaren Ratko Mladic. De skilde ut kvinnor och barn, varpå över 8 000 män och pojkar i vapenför ålder avrättades summariskt på flera platser runt staden.

FN-soldaterna stod maktlösa, men massakern fick USA att gripa in. Inom några månader var bosnienserberna på reträtt på alla fronter och ett fredsavtal utarbetades i Dayton, Ohio. (TT)

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: