Wanja Lundby-Wedin avgår

"Jag vill inte fortsätta"

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin avgår vid nästa kongress, våren 2012.

Till Aftonbladet säger hon att hon tänker göra det mesta av den tid hon har kvar i organisationen.

– Jag har mycket kraft och glädje kvar, säger hon.

Redan nu börjar jakten på en efterträdare och det är Byggnads ordförande Hans Tilly som har fått uppdraget att hitta lämpliga kandidater.

Beslutet ska inte vara oväntat enligt LO. Som LO-ordförande pensioneras man vid 60 års ålder, vilket Wanja Lundby-Wedin fyller nästa år.

– Hon går i pension så det är naturligt efter många år. Det är ingen dramatik i det, säger Byggnads ordförande Hans Tilly om Lundby-Wedins beslut till Aftonbladet.

Jobba ideellt

Wanja Lundby-Wedin säger till Aftonbladet att hon inte planerar att ligga på sofflocket efter pensionen.

– Jag kommer inte vara i det läget att jag behöver söka jobb, jag kommer att ha min pension. Men jag hoppas att kunna vara till fortsatt nytta inom facket och för organisationen och jobba ideellt, säger hon.

Eftersom det fortfarande är drygt ett och ett halvt år kvar av hennes tid som ordförande anser hon att det är för tidigt att sammanfatta tiden som ordförande.

AMF-skandalen

Men hon erkänner att en av sakerna som tagit hårt på henne under tiden som LO-ordförande är AMF-skandalen och mediedrevet, som startade efter att den avslöjats 2009. Det avslöjades att AMF betalat ut sammanlagt 7,7 miljoner kronor i bonusar till 80 av sina chefer – trots att bolaget under 2008 minskade sin avkastning och sänkte pensionerna för 350 000 pensionärer. Lundby-Wedin sa offentligt att hon kände sig grundlurad när historien uppdagades men senare visade det sig att hon varit med och skrivit under fem årsredovisningar där summorna fastställts.

–  Går man igenom ett sådant mediedrev gör man det inte opåverkad, men det har ingenting med att jag slutar att göra.

Men inte ens när det rasade som mest funderade hon på att sluta säger hon.

– Jag hade aldrig en tanke på att kasta in handduken.

Wanja Lundby-Wedin har fått mycket kritik, speciellt under valrörelsen, för att hon varit för osynlig.

Har du redan börjat avveckla dig själv?

– Det tycker jag inte att jag gjort. I valrörelsen blev LO mindre synligt mycket för att Socialdemokraterna samarbetade med två andra partier. Sedan blir inte fackets kritik lika intressant i media när det är en borgerlig regering. Men ute bland folket har vi varit synliga, säger hon.

Känner du fortfarande att ditt jobb är roligt och att du har förtroende?

– Jag har fortfarande samma glädje och kraft i det jag gör, jag lutar mig inte tillbaka. Just nu finns det otroligt mycket att göra, bland annat för de arbetslösa. Och jag känner ett skönt och starkt förtroende från våra medlemmar.

"Stundtals turbulent"

Arbetet att hitta en efterträdare har redan börjat.

– Vi är en valberedning och vi har påbörjat vårt arbete. Vi har inga namn i dagsläget. Vi kommer ha samtal med ett antal personer, även med Wanja, när det gäller att hitta en efterträdare, säger Hans Tilly till Aftonbladet.

Han säger att Wanjas dryga tio år som LO:ordförande varit stundtals turbulenta.

– Men hon har klarat det bra. Det är en sådan person man vill ha, som håller ihop det när det blåser, för det gör det alltid på toppen.

"Förankrad i facket"

Wanja Lundby-Wedin säger till Aftonbladet att hon kommer att ge råd till valberedningen men inte ha för mycket synpunkter på sin efterträdare, det tycker hon inte att hon ska ha.

– Men jag tycker det är viktigt att den som tar över har erfarenhet av att jobba ute i medlemsgrupper. Själv har jag bakgrund som undersköterska och det har jag haft stor nytta av.

Lundby-Wedin tillträdde som första kvinnliga ordförande för LO år 2000 och har suttit i LO-ledningen i 16 år.

Publisert: