Två svarta lådor hittade i Atlanten

NYHETER

Den andra "svarta lådan" från Air France-planet som försvann på väg mellan Rio de Janeiro och Paris har hittats i Atlanten.

Foto: REUTERS
Här bärgas den "svarta lådan" för att fraktas till haverikommissionens högkvarter i Frankrike.

Lådan, som spelar in samtal i cockpit, togs ombord på fartyget Ile de Sein på tisdagen och är enligt franska utredare "i gott skick". Den första svarta lådan hittades i söndags.

228 omkom

– Vi hoppas nu kunna ta reda på vad som verkligen hände inom de närmaste tre veckorna, säger Frankrikes transportminister Thierry Mariani till radiokanalen RTL.

Samtliga 228 personer på olycksplanet, varav tre svenskar, omkom i olyckan den 1 juni 2009.

Haverikommissionen BEA har tidigare inte kunnat slå fast någon entydig orsak. Hastighetsmätarna fungerade inte som de skulle "men detta kan inte ensamt förklara olyckan" enligt en rapport 2009.

När mätarna blockeras av is skickar de felaktig information till planets datorer. Pilotorganisationer och anhöriga har anklagat Airbus och Air France för att ha ignorerat långvariga problem med mätarna. Bolagen hävdar att de följt alla föreskrifter men bytte ändå efter olyckan ut alla hastighetsmätare till annan modell.

Dåligt väder

Planet försvann i dåligt väder. Efteråt hittades vrakdelar och kvarlevor av 51 av de ombordvarande. Eftersom inga uppblåsta flytvästar hittades tros olyckan ha skett så snabbt att ingen hann förbereda sig för nedslaget.

TT-AFP-Reuters