Kontaktade brittiska högerextremister

Breivik hade inte bara omfattande kontakt med högerextrema English Defence League (EDL). Han var även i Storbritannien och demonstrerade med gruppen, enligt The Telegraph.

– Det var som Hitler. Han hade en hypnotisk effekt, säger en av EDL:s mest inflytelserika medlemmar.

Breivik själv skriver att han gav sig ut på sitt "korståg" efter att ha varit i London. Där blev Breivik rekryterad till ett hemligt sällskap, påstår han. Det ska ha skett 2002.

Nu vittnar EDL-medlemmar om att Brievik inte bara hade omfattande kontakt med organisationens medlemmar på Facebook, utan även att han varit i London och besökt EDL-ledare.

"Mycket sällskaplig”

Besöket ska ha skett i samband med att islamfientlige högerpolitikern Geert Wilders var i London i mars förra året. En anonym EDL-ledare vittnar om att Breivik pratade med medlemmar där och även deltog i en demonstration:

– Han har förmåga att framställa sig själv i bra dager och jag antar att det finns personer i EDL som är ganska imponerade av honom. Det är som med Hitler, att han hade en hypnotisk effekt, säger källan till The Telegraph.

Scotland Yard undersöker

Daryl Hobson, som organiserar EDL:s demonstrationer, vittnar också om att Brievik har mött EDL-medlemmar, och att han har haft omkring 150 Facebook-vänner från organisationen. Breivik skriver själv i sitt manifest att han hade 600 Facebook-vänner från EDL innan han bytte Facebook-profil.

Scotland Yard undersöker nu Brieviks kopplingar till Storbritannien. Breivik påstår i manifestet att han hade en engelsk ”mentor”, och att det finns två aktiva celler i som sympatiserar med honom i landet.

Publisert: