Minst 16 döda i den svåra stormen i USA

NYHETER

Tornador fortsätter skörda offer i amerikanska södern

Häftiga stormar har dragit fram över stora delar av USA och undantagstillstånd har utlysts.

Bilar har kastats av vägar, tak har blåst av från hus och minst 16 personer har omkommit.

– Jag har aldrig sett något liknande, jag trodde mitt hjärta skulle stanna, säger en student i Mississippi.

Undantagstillstånd har utlysts i Alabama och Mississippi efter att en kraftig storm dragit fram över centrala och södra USA.

Den började i Arkansa och Oklahoma sent på torsdagkvällen, spred sig till Tennessee och Louisiana under fredagen – och områdena har drabbats svårt.

Många har skadats, minst 16 har dött – varav tre barn – och nära 40 000 människor är utan ström.

– Det här är en allvarlig storm som har orsakat betydande skador i hela södern. Jag hoppas att människorna i Alabama iakttar extrem försiktighet tills stormarna har dragit förbi, säger delstatens guvernör Robert Bentley i ett uttalande.

650 barn klarade sig precis

I Mississippi är skadorna omfattande. Bilar och släpvagnar har kastats av från den stora motorvägen Interstate 20 som går till Texas.

Tak har blåst av från hotell och bostäder, en bank har slitits sönder – och stormen höll även på att dra med sig ett helt daghem, packat med cirka 650 barn. 

– Vi har mycket att vara tacksamma för, det kunde ha varit mycket värre, säger Mississippis borgmästare Sten Rosemary Aultman till CNN.

Elever hjälpte lärare

I Jackson, Mississippi, hade en lärare flera av sina elever på besök när stormen drog fram över hennes hem.

Studenterna chockades, men ingen kom till skada. Efteråt försökte de hjälpa läraren att rädda det som var kvar i husvraket.

– Jag har aldrig sett något liknande, jag trodde mitt hjärta skulle stanna, det var så svårt för mig att se min lärares hem så här … , sa en av eleverna till CNN.

Tioutusentals speedwayfans i fara

Tiotusentals speedwayfans, som samlats inför helgen för att titta på superspeedway i Talladega, Alabama, befarades hamna mitt i en tornado i går kväll, men klarade sig.

Över 30 000 personer har slagit läger vid speedwaybanan för att titta på tävlingarna – och närmare 100 000 beräknas befinna sig i området.

Krisberedskapsmyndigheten har ombett besökarna att säkra alla lösa föremål – och man gör nu upp planer för evakuering i fall vädret skulle försämras.

Amerikanska Röda Korset rekommenderar att man söker skydd i närmsta bil, sätter på sig säkerhetsbältet och slår på motorn, om det börjar storma.

Tornado väntas i Georgia

I Georgia varnar vädertjänsten för farliga blixtar, hagelstormar och eventuella vindbyar på upp till 193 kilometer i timmen, motsvarande 54 sekundmeter.

Man befarar att en tornado kan dra fram över de västra och norra delarna inom kort.

Dödssiffran fortsätter stiga allteftersom räddningsarbetet pågår. De flesta av de hittills 16 avlidna har dött när träd har ryckts upp från marken och fallit ner över deras hus.