”Lånehajar mördade min fru”

NYHETER

Det gifta paret drogs med stora skulder.

Ändå skickade mannen tusentals kronor till främmande personer han fått kontakt med på nätet.

Åklagaren tror att han mördade sin fru efter ett bråk om pengar.

I går, tisdag, var första rättegångsdagen i Attunda tingsrätt. Den 42-årige mannen nekar till att ha knivmördat sin fru i oktober förra året. Han säger att det var fyra maskerade män som tog sig in i familjens lägenhet med hjälp av nyckel och mördade hans fru.

Mannen suckar och sliter sitt hår när han med hjälp av teckentolk försöker förklara familjens trassliga ekonomi och hur han drog på sig otaliga skulder för att få ihop tillvaron.

Lurades över internet

Samtidigt betalade han tusentals kronor till okända personer som lurade honom över internet.

– Jag har varit helt maktlös, jag har försökt hitta massa lösningar, men det har bara blivit värre och värre, säger han.

Relationen mellan makarna var problemfylld och de hade bestämt sig för att skiljas, men de bodde fortfarande tillsammans med sina fyra barn.

Han berättar om snabba sms-lån och lånehajar som han fått kontakt med på nätet. Men resonemangen är så invecklade att ingen förstår. Bland åhörarna i tingsrätten sitter både barnens farmor och mormor.

De lyssnar med bekymrade ansiktsuttryck.

Den mördade kvinnans mamma är förtvivlad. Hon gömmer ansiktet i händerna för att sedan söka ögonkontakt med mannen som var gift med hennes dotter i tjugo år och som nu är misstänkt för att ha stuckit henne med en morakniv upprepade gånger.

– Det värsta är att ha förlorat ett barn, säger hon.

Försökte värja sig

Polisutredningen visar att den 43-åriga kvinnan försökt värja sig genom att greppa kniveggen.

Dagen innan mordet tror polisen att mannen iscensatte en kidnappning av sig själv för att få pengar av sin pappa.

När åklagaren pressar honom på detaljer om lånehajarna tappar han tråden.

– Nu blir det diffust. Olika situationer går in i varandra, säger han.

Hans svar är långa och svåra att följa.

– Det är två världar därinne, en döv och en hörande och det är bara han som är döv. Det är svårt med nyanser för döva, säger den mördade kvinnans mamma.

Även hennes dotter var döv.

Efter en lång dag i rätten kommer han fram till morddagen. Han berättar hur de började bråka om pengar efter att barnen gått till skolan och lämnats på dagis.

Han tecknar intensivt när han berättar om sin ilska och frustration. Dagen innan hade han fört över sina sista pengar, över 9 000 kronor, till en okänd kvinna i Ghana.

– Jag sa: "snälla, du måste hjälpa mig", vi måste hitta en lösning. Jag var jättearg och skällde på henne, säger han.

”Lånehajar attackerade henne”

Han kämpar med gråten när han berättar hur lånehajarna ringde på dörren, tog sig in i lägenheten och attackerade hans fru.

Men polisen och åklagaren är övertygade om att han ljuger, ingenting tyder på att någon annan varit i lägenheten, säger de.

Fyrabarnsmammans vänner och grannar har berättat att hon var rädd för sin man och att han tidigare slagit henne och tagit struptag. Han erkänner att det hände att han tappade kontrollen för att han var pressad över ekonomin.

– Jag blev väldigt arg, jag slog henne med knytnäven mot näsan.

I dag, onsdag, fortsätter förhöret med mannen.