Djurplågeri bakom pälsbollsmössan
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-15
Den mörka hemligheten bakom senaste gatutrenden
Den finns överallt.
Mössan med pälstofs av blåräv är vinterns modetrend för tjejer.
Men bakom den senaste trenden gömmer sig djurplågeri.
”Den ”barnsliga pälstofs-mössan” , IS DA SHIT! (som vi coolingar brukar säga)", bloggar sångerskan Pernilla Wahlgren som har hakat på trenden.
Hon är långt ifrån ensam. Även kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, drottning Silvia, statsministerfrun Filippa Reinfeldt och programledaren och bloggaren Josefine Crafoord värmer knoppen med en ullmössa med tofs av blåräv.
Blondinbella och gratismössan
Den heta mössan ska enligt SVT Rapport har uppfunnits i en pälsbutik i Stockholm där innehavarens dotter satte en pälsboll på en vanlig ullmössa. När Isabella "Blondinbella" Löwengrip besökte butiken fick hon en mössa och bloggade om den.
Fler bloggare fick gratis mössor och ryktet om den trendiga pälsbollsmössan spred sig som en löpeld på nätet:
"HPI mössa me want!", utbrast en bloggare.
"Äkta pälsboll – LIKE!", skrev en annan.
Trenden spred sig snabbt från trendiga Östermalm och vidare ut i Sverige.
I huvudstaden har pälsbollsmössan nu blivit en tydlig gatutrend.
– Jag vet att typ alla har den här i Stockholm men ville ha den ändå, säger bloggprofilen Kissie i sin blogg.
Hjärtlöst och oansvarigt
Men möss-fixeringen är bara en del av den stora pälstrenden. Pälsen är nämligen hetare än någonsin och högsta mode. På catwalken vimlar det av pälsdetaljer och vintagebutikerna länsas på pälskappor.
Pälsnäringen täljer guld. På den internationella pälsauktionen i Helsingfors kostar nu ett skinn över tusen kronor.
Gabriella Terneborg, ansvarig för konsumentfrågor vid Djurens Rätt, beklagar pälstrenden. Hon menar att offentliga personer har ett ansvar. Väljer man att klä sig i päls, gynnar man en industri med en mörk baksida.
– Många följer de här personerna, ser upp till dem och följer deras exempel. Man ska därför vara noga med att välja vad man visar sig i. Det är hjärtlöst och oansvarigt att klä sig i päls, säger hon till Aftonbladet.
Död på sitt samvete
När det gäller just uppfödningen av blårävar, förekommer det inte i Sverige. Ingen farm kunde leva upp till de nya bestämmelserna som trädde i kraft i mitten av 90-talet och uppfödningen blev alltför olönsam för att kunna fortsätta.
I stället föds rävarna upp i andra länder, bland annat i våra grannländer Finland och Norge samt i Kina.
Enligt Gabriella Terneborg är förhållanden för djuren ofta mycket svåra. Burarna som rävarna lever sina korta liv i är trånga och de får skador, såväl fysiskt som psykiskt.
– Många tänker "det här är väl inte så farligt för det är ju bara en liten bit" när man har en pälsboll på mössan. Men det är den stora businessen nu, pälsdetaljerna på plaggen. De flesta djur som föds upp går till pälsdetaljer. Det är vad djuren används till och man får deras död på sitt samvete om man köper päls.