Protester i Kandahar fortsätter även i dag

Av: TT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Massiva protester i Kandahar i Afghanistan

Under lördagens protester skedde flera dödsfall i Kandahar. I dag, söndag, marscherar demonstranterna mot FN-högkvarteret.
Foto: ap
Under lördagens protester skedde flera dödsfall i Kandahar. I dag, söndag, marscherar demonstranterna mot FN-högkvarteret.

Minst en person har dödats och runt 16 skadats i våldsamheter under dagens demonstrationer i Kandahar.

– Demonstranterna marscherar nu mot FN-högkvarteret, sade provinsstyrets talesman Zalmai Ayoubi till Reuters.

Människorna är uppretade av koranbränningen i USA i mars.

– Vi vill att pastorn som brände den heliga Koranen ska bestraffas hårt, sade 20-årige Jalil Ahmad.

– Han är inte en människa, han är ett hjärndött djur.

1000 demonstranter

Demonstranterna i östra Afghanistan som blockerar vägen Jalalabad–Kabul var på söndagen runt 1 000 till antalet, rapporterar Reuters.

En talesman för provinsstyret bekräftade att demonstrationer pågick på flera platser i Kandahar samt i en stad i Panjwayi-distriktet, en mil sydväst om Kandahar. Även i Jalalabad i öster hade demonstrationer inletts.

– Protesterna i Jalalabad är inte våldsamma, men demonstranter har blockerat vägen till Kabul, sade en talesman för inrikesdepartementet till AFP.

Urartade

Lördagens demonstrationer urartade på sina håll och minst tio personer dödades i kalabaliken. Över 80 personer skadades, däribland säkerhetsstyrkor som blockerade folkhopens försök att storma FN-högkvarteret och provinsguvernörens kansli. I fredags dödades bland andra svensken Joakim Dungel i en attack mot FN-högkvarteret i Mazar-i-Sharif.

Kandahar i södra Afghanistan är talibanrebellernas hemmaplan. Tidigare år har talibanerna genomfört våroffensiver och inför det här årets kraftsamling lovade man att ge sig på områden i norr.

Publicerad: