Romney segrare efter debatten

Foto: Mitt Romney parerade utfallen med elegans och auktoritet.
NYHETER

LAS VEGAS. Han angreps brutalt av sina republikanska partivänner.

Men likafullt:

Mitt Romney gick segrande ur nattens stora primärvalsdebatt i Las Vegas.

– Rick Perry kom för att döda mig men dödade sig själv istället, säger Massachusetts-guvernörens talesman Eric Fehrnstrom till Aftonbladet.

Foto: Kandidaten Rick Santorum uttalar sig för media.

Temperaturen i det republikanska primärvalet börjar höjas på allvar nu.

Det märktes tydligt när kandidaterna sent i natt möttes i en debatt i mässhallen Sands Expo, intill flådiga kasinot The Venetian, i Las Vegas.

Bataljen var lika hetlevrad, infekterad och hetsig som stämningen när tunga gambler har otur vid blackjack-borden vägg i vägg.

Och föremålet för de mest skoningslösa attackarena var Mitt Romney, det republikanska etablissemangets kandidat.

Parerade utfallen

Först var det ex-senatorn från Pennsylvania, den för kvällen mycket aggressive Rick Santorum, som angrep honom för att den hälsovårdsreform han genomförde under sin tid som guvernör i Massachusetts var förebilden Obamacare – ett rött skynke för rättrogna republikaner.

Sedan kom Texas-guvenören Rick Perry med rent personliga påhopp i invandringsfrågan.

– Du har ingen som helst kredibilitet kvar i den här frågan eftersom du själv haft illegala invandrare anställda i ditt eget hus, rasade cowboy-kandidaten från Paint Creek och följde upp med påståenden om att Romney var undermålig i sin roll som jobbskapare när han förde befäl i Massachusetts.

Romney parerade dock utfallen med elegans och lugn auktoritet och fick angriparna att framstå som oförskämda och desperata snarare än vassa debattörer.

”Dödade sig själv”

– Ja, säger talesmannen Eric Fehrnstrom när Aftonbladet möter honom i det så kallade spinnrummet när krutröken hade lagt sig, det var uppenbart att taktiken på sin håll gick ut på att angripa startfältets bäste kandidat.

– Det gick inget vidare. Rick Perry kom för att döda Mitt men dödade sig själv istället.

Rick Santorum står dock på sig.

Pizzakungen attackerad

– Det är och förblir ett faktum att Romney inte är en sann konservativ annat än när det passar honom. Titta på hans meritlista, det är uppenbart att han är förtjust i stora byråkratier och omfattande offentlig sektor, säger han till tidningens utsände.

Även Herman Cain, pizzakungen som försöker ”göra” en Bert Karlsson och gå direkt från näringslivet till Vita huset, fick finna sig i fler och hårdare attacker än i tidigare debatter. Han har ju, till allmän förvåning, tagit över ledningen i opinionsmätningarna de senaste veckorna och då hamnar man oundvikligen i fokus.

”Inte orolig”

Han hade också svårt att försvara hålen i sin omtalade skatteplan, kallad 999, och slirade betänkligt i meningsutbyten om utrikes- och säkerhetspolitik.

– Men jag är inte orolig. Det var väntat att de skulle gå hårt åt mig. Ju populärare jag blir, desto mer kommer de att angripa mig, säger han belåtet efteråt.

Övriga kandidater framstod i huvudsak som statister, även om både Ron Paul och Newt Gingrich i vanlig ordning visade prov på retorisk briljans, men det börjar stå klart att den som möter Barack Obama i nästa års presidentval heter antingen Mitt Romney, Rick Perry eller – möjligen, möjligen  – Herman Cain.