Den nya arabvärlden

S svänger om Libyeninsats

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Socialdemokraterna svänger i Libyenfrågan.

Nu vill de förlänga insatsen.

På Dagens Nyheters debattsida skriver Urban Ahlin och Peter Hultqvist att de vill se både humanitära och militära insatser – samt är beredda att skicka marinen.

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt har tidigare sagt att han inte har velat förlänga den svenska insatsen.

Men det var då.

Bidra civilt

Nu säger sig partiet gå med på förlängning av den militära närvaron i Libyen och vill att Sverige ska bidra både civilit, humanitärt och militärt. Det skriver partiets utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin och försvarspolitiske talespersonen Peter Hultqvist på Dagens Nyheters debattsida.

”Socialdemokraterna anser att Sverige kan bidra såväl civilt som militärt i Libyen. Vi ska sträva efter att skapa demokrati, utveckling och hopp om en ny framtid i Libyen och i Nordafrika. Om detta ska vara möjligt måste debatten om de konkreta framtidsplanerna och Sveriges åtagande breddas” skriver de.

Sätt in marinen

Socialdemokraterna vill inte att den svenska militära insatsen ska vara där enbart för att hävda flygförbudszonen, då det libyska flygvapnet i princip är utslaget.

Fokus bör i stället ligga på upprätthållandet av vapenembargot med marina stridskrafter, skriver Urban Ahlin och Peter Hultqvist.

Vill öka bistånd

Partiet vill bland annat utöka biståndet till människor som befinner sig på flykt från konflikten genom att anslå medel till internationella organisationer.

De vill också inrätta en svensk fond för demokratiutveckling.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen