Lilla Sverige ska modernisera stora Ryssland

NYHETER

Putin: Svenskar ska kunna besöka Ryssland visumfritt

Rysslands premiärminister Vladimir Putin är i Stockholm på snabbvisit för att förbättra frostiga relationer – och sluta avtal som ska modernisera den ryska björnen.

– Modernisering är viktigast, underströk Putin.

Vladimir Putin kom till Stockholm sent i går kväll – och åker hem direkt efter lunch i dag. Fredrik Reinfeldt och Putin hade annonserat ut presskonferensen till klockan 11.50 i dag i Regeringskansliet – men den blev försenad.

Besöket är en svarsvisit efter Fredrik Reinfeldts besök i Moskva för ett år sedan. Delvis handlar det om att tina upp den tidigare frostiga relationen mellan Sverige-Ryssland efter kritik om Georgien-konflikten.

"Delar många saker"

Reinfeldt och Putin talade om att förbättra relationerna mellan de båda länderna på en rad områden, följderna av den ekonomiska krisen och samarbetet i Östersjöregionen och Arktis. EU:s relationer med Ryssland ska också ha tagits upp.

– Sverige och Ryssland är nära grannländer och har många saker som vi delar: Handel och investeringar, miljön i Östersjön och viktiga frågor kopplade till Arktis. Putin och jag har haft konstruktiva diskussioner om det, sa Fredrik Reinfeldt på presskonferensen.

Talade om mänskliga rättigheter

Reinfeld berättade att Sverige och Ryssland har signerat ett "moderniseringsavtal" och sa att han framfört till Putin att mänskliga rättigheter och rättsäkra institutioner är viktigt i en modern stat.

– Statsministern rester frågan om rättsystemet och dess stärkande. Jag håller med om att det behövs förbättras, sa Putin och framhöll att det är viktigt att skydda investeringar i Ryssland.

Putin: Saab investerar i Ryssland

Reinfeldts och Putins har undertecknat flera avtal som ska underlätta handelsutbytet mellan länderna och bildat ett svenskt-ryskt affärsråd. Putin sa att han räknar med att Volvo och Scania kommer att bygga ut i Ryssland genom lokalt tillverkade komponenter.

– Ryssland ligger på den 11:e plats bland Sveriges handelspartners och vi har goda perspektiv, sa Putin.

Vladimir Putin sa att han är imponerad av Sverige på högteknologi- och miljöområdet. Han vill utveckla samarbetet inom energieffektivisering, där Sverige är en förebild, enligt honom.

Putin nämnde också återöppnandet av färjelinje Stockholm–S:t Petersburg som ska locka svenska turister genom slopat visumkrav. Han menade att terrorhot måste bekämpas men att det inte ska hindra vanliga medborgare att resa över gränser.

– Vi har även fattat beslut om att våra partner kan komma till Ryssland visumfritt, sa Putin och skickade med en förhoppning om att EU framöver lättar kraven från sitt håll.

Han oroas av Nato-samarbetet

Under presskonferensen fick Putin frågan vad han tycker om att Sverige deltar i den Nato-ledda insatsen i Libyen. Har Sverige kommit för nära Nato och hur påverkar det säkerheten i Östersjön ur ryskt perspektiv? var frågan.

– Natos infrastruktur kommer närmare våra gränser. Självklart väcker det viss oro i den ryska federationen, sa Putin.

Putin har haft en hektisk morgon:

09.00 Kungen gav audiens till Vladimir Putin på Kungliga slottet i Stockholm.

10.00 Statsminister Fredrik Reinfeldt tog emot premiärmininster Vladimir Putin i Rosenbad.

10.05 Direkt satte sig statsminister Fredrik Reinfeldt och premiärmininster Vladimir Putin ner för att diskutera relationen mellan länderna och ett avtal som ska underlätta handelsutbyte mellan länderna.

11.30 Undertecknande av avtal.

11.50 Presskonferens i Rosenbad skulle ha startat – försenad!