– Dödsskotten kom från svenskt vapen

Publicerad:
Uppdaterad:

Expertanalys bekräftar Aftonbladets avslöjande

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Redan 12 mars i fjol berättade Aftonbladet att skotten som dödade Johan Palmlöv i Afghanistan troligtvis kom från ett svenskt vapen.

Officerarna Gunnar Andersson och Johan Palmlöv dödades av svenska kulor i Afghanistan.

Experter som granskat obduktionsprotokollen och försvarsmaktens hemliga utredning uppger till TV4 att de är helt säkra på att det var svenskar som sköt de dödande skotten.

Den sjunde februari i fjol dödades de svenska officerarna Johan Palmlöv och Gunnar Andersson i byn Gor Tepa i Afghanistan.

Enligt försvarsmaktens uppgifter sköts svenskarna och deras tolk till döds av en falsk polisman som plötsligt öppnade eld med sin kulspruta.

Men den svenska polisen fick snart uppgifter i utredningen som tydde på att svenskarna snarare träffats av skott från den egna sidan.

Den tolfte mars i fjol avslöjade Aftonbladet hur polisen med vägledning av kulhålens storlek och vinkel misstänkte att de båda officerarna träffats av svensk eld.

Hindrade polisutredning

Försvarsmakten hade också stoppat polisens utredare från att följa med till Afghanistan och utreda dödsfallen. Skyddsutrustning och kläder lämnades först inte över till utredarna för analys, trots upprepade påtryckningar.

Chefsåklagaren Krister Petersson inledde en förundersökning om mord och granskade alla detaljer i dödsskjutningen.

Skotthålen bevis

Utredningen lades ner. Trots att alla kulhål i svenskarnas kroppar är i samma storlek som den svenska ammunitionen, 5,56 millimeter, och trots att det saknas kulhål som är i den grövre kalibern, 7,62, från den afghanske mannens vapen.

TV4 har nu låtit en grupp experter analysera obduktionsprotokollen och Försvarsmaktens hemliga rapport om händelsen.

Afghanska kulor större

Experterna är eniga i sina utlåtanden och menar att det är ställt utom allt rimligt tvivel att svenskarna sköts av sina egna.

– De skador som finns i de svenska soldaterna är mellan fem och sex millimeter, och det är omöjligt för en kula på 7,62 att förorsaka sådana skador. Skadan borde ha varit större, säger Bo Wide, före detta kriminalkommissarie och mordutredare till TV4.

Publicerad: