”Misrata är fritt”

NYHETER

Amerikanska stridsflyg har genomfört missilanfall

Efter nästan två månaders belägring och hårda strider i Misrata har regeringstrupperna nu dragit sig tillbaka.

Rebellerna har tagit över flera viktiga byggnader och utropar seger.

– Misrata är fritt, rebellerna har segrat, sade talesmannen via telefon från Misrata till nyhetsbyrån Reuters.

Foto: Klicka för större grafik.

Rebellerna menar att staden nu är befriad och de flesta av Misratas 300 000 invånare ska ha slappnat av.

Samtidigt uppger regeringen att deras styrkor har problem, men att det bara handlar om ett taktikbyte.

– Armén står inför ett ultimatum. Om den inte kan lösa problemen i Misrata kommer folk från regionen att ta över, sade Libyens biträdande utrikesminister Khaled Kaim till journalister i fredags.

Klaner kan ta över

Regeringsstyrkorna kan ha dragit sig tillbaka för att istället lämna över till lokala regeringsvänliga klaner, som laddar för fortsatt strid. En talesman för regeringen har uppgett att man börjat förbereda och beväpna  klanmedlemmar runt Misrata.

Hundratals människor, både civila och stridande, har dödats under belägringen av staden och trots att många rebeller idag firade känslan av seger så pågick fortfarande strider i utkanterna av Misrata.

En läkare berättade för AFP att minst tio personer dött och 50 skadats – och att sjukhuset har brist på utrustning. Gadaffis soldater ska även ha lämnat mineringar efter sig i bilar, byggnader och lik.

"Nato  för försiktigt"

Under de sju veckor som gått sedan belägringen av Misrata började har rebellerna klagat på att Nato varit för försiktigt. Men USA:s beslut att använda obemannade flygplan, så kallade drönare, mot Gadaffis styrkor kritiserades hårt av Libyens biträdande utrikesminister som kommenterade det som  "ännu ett brott mot mänskligheten av den amerikanska regeringen".

Samtidigt uppger Pentagon att amerikanska stridsflyg gjort sitt första missilanfall, men de lämnar inga detaljer om attacken.

USA-senatorn JohnMcCain besökte rebellfästet Benghazi i fredags och träffade då rebelledare. I ett uttalande uppmanar han omvärlden att följa Frankrikes initiativ och beväpna rebellerna och erkänna deras nationella övergångsråd som landets legitima företrädare.

– Jag har träffat dessa stora krigare och de är inte al-Qaida. De är libyska patrioter som vill befria sitt land. Vi bör hjälpa dem att göra det, sa McCain.