15-åring blir yngsta fildelaren att åtalas

avYlva Mossing

NYHETER

Laddade ner 24 filmer - anmäldes av skolan

1 av 2
En av filmerna 15-åringen laddat ner var svenska regissören Robert Lillhongas ”Hata Göteborg”. En annan var amerikanska...

En 15-åring i Göteborg kan vara den yngsta i Sverige att åtalas för fildelningsbrott.

Pojken har laddat ner 23 Hollywoodfilmer och svenska filmen Hata Göteborg.

– Det går inte att stoppa kraften på internet, säger Robert Lillhonga, regissören bakom filmen.

Det var pojkens skola som polisanmälde brottet. Skolans it-avdelning upptäckte att 15-åringens dator, som han fått låna av skolan, spridit virus.

När en anställd på skolan konfronterade pojken under en lektion upptäckte man att han var i full fart med att ladda ner och att filmer på datorn höll på att spridas vidare.

Skolan beslagtog datorn och anmälde brottet till polisen. När polisen undersökte datorn hittades bevis för att 24 filmer överförts via fildelningstjänster på internet.

Ska ha spridit filmerna

Nu misstänks 15-åringen för att olovligen och med uppsåt ha laddat ner filmerna, samtidigt som han spritt vidare dem till andra fildelare.

Mest handlade det om amerikanska Hollywoodalster, som exempelvis The social network, Scary Movie 4 och Valentine's day. Men en svensk film fanns på listan – Hata Göteborg, av regissören Robert Lillhonga.

Men regissören själv ser ganska lätt på saken.

– Jag kan inte tycka att han gjort nåt jättefel. Det är inte svart och vitt för mig. Många av dem som laddar ner mest film går också mest på bio, säger Robert Lillhonga.

Yngst hittills att åtalas

15-åringen kan vara den yngsta hittills som åtalats för brott mot upphovsrättslagen, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad som, tillsammans med en kollega, har hand om ett 50-tal fall av olovlig fildelning i Sverige per år.

Hur många filmer 15-åringen laddat ner spelar mindre roll, förklarar Fredrik Ingblad. Kammaråklagaren har haft ett fall som gällt nedladdning av en enda film och ett annat gällande fyra låtar – påföljden blev då 80 dagsböter.

– Det är allvarligt att sköta ett fildelningsnätverk. Men även om det som en enskild användare gör kan verka som en liten grej är det en förutsättning för att hela nätverket ska fungera. Laddar man upp det till ett nätverk med tusentals användare orsakar man större skador, säger Fredrik Ingblad.

På tisdag går ärenden upp i tingsrätten. Pojken har erkänt att han laddat ner, men förnekar uppsåt.

Vad pojken kan tänkas få för straff är, enligt Fredrik Ingblad, oklart. Men med tanke på hans ålder kan det röra sig om uppåt 60 dagsböter eller ungdomstjänst.