"Fler får råd att gå ut och äta"

avPär Karlsson

1 av 5 | Foto: PETER WIXTRÖM
Beatrice Ask, justitieminister, Sofia Arkelsten, partisekreterare, Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd, och Fredrik Reinfeldr, statsminister.

GUSTAVSBERG. Snart kan dina krognotor bli mindre saftiga.

Fredrik Reinfeldt vill nämligen sänka restaurangmomsen.

– Sänks priset så har fler råd att gå ut och äta, säger han.

Om Moderaterna får som de vill så halveras restaurangmomsen vid årsskiftet. Det meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt när han presenterade partiets budgetkrav i sitt sommartal i Gustavsberg i går.

Sänks till 12 procent

Förslaget, som beräknas kosta 5,4 miljarder kronor, innebär att momsen ska halveras, från 25 till 12 procent. Om en krögare väljer att använda de extra pengarna till att sänka priset skulle en lunch för 75 kronor i stället kosta drygt 67 kronor.

”Vill underlätta”

Orsaken till att Moderaterna vill prioritera reformen före bland annat en sänkning av pensionärsskatten och införandet av nytt jobbskatteavdrag, är dock inte att svenskarna ska få möjlighet att i högre grad smörja kråset ute på krogen.

Tanken är i stället att sänkningen ska resultera i att fler unga får jobb genom att restaurangägarna får mer pengar till nya anställningar.

– Vi vill värna de jobb som redan finns och försöka underlätta vägarna in på arbetsmarknaden för unga, säger Fredrik Reinfeldt.

Leder sänkningen till lägre priser på krogen?

– Vi vill halvera momsen, sedan får restaurangägarna förhålla sig till det. Sänker de priserna så kan efterfrågan öka. Behåller man pengarna för sig själv så kanske det förstärker överlevnadsförmågan.