Hoppet: militären

Av: Erlen Skevik, Lars Akerhaug

Publicerad:
Uppdaterad:

Jublande folkmassor mötte soldaterna på Kairos gator

1 av 4
i centrum Tusentals männikor samlades på Kairos gator i går. Här lyfter en egyptisk soldat på ett stridsfordon försiktigt upp en liten ettårig flicka samtidigt som flera demonstranter tar bilder. Foto: ASMAA WAGUIH/REUTERS

KAIRO. Presidentens lojala polis släppte i går sitt grepp om Kairos gator – i stället tog militären över.

Men det blev ingen ny konfrontation.

Soldaterna möttes av jublande folkmassor.

– Polisen skjuter, men inte militären, säger en aktivist till Aftonbladet.

En bit bort lyfte en pappa upp sin dotter på en av stridsvagnarna.

Det är bara en timme kvar av dagen, innan utegångsförbudet träder i kraft klockan fyra. I utkanten av Tahrir-torget står ett tiotal stridsvagnar uppställda. Soldaterna är beväpnade, beredda att gå till försvar.

Men ingen av dem vet egentligen mot vad.

Vi ser tusentals människor strömma in över torget som ligger i hjärtat av den egyptiska huvudstaden.

Soldaterna gör inga försök att stoppa dem.

”Älskar varandra”

– Jag tror fortfarande inte militären bestämt vem de ska stötta, regimen eller folket. Men vi måste skilja mellan de höga officerarna – och soldaterna på gatan. De ropar slagord tillsammans med folket, säger Aida Saif al-Dawla, psykiater och en i Egypten välkänd människorättsaktivist.

Demonstranterna kastade i går blommor till soldaterna – som lovade att inte öppna eld. På Tahrir-torget mötte människorna stridsvagnarna med slagord om folket och armén:

– Vi älskar varandra. Folket och armén älskar varandra.

Liknande slagord hördes redan tidigare under dagen i går, upploppens femte dag. Demonstranterna bad i sina rop om soldaternas hjälp att rädda dem från president Mubarak.

Många klättrade upp på militärfordonen och tog bilder av varandra – tillsammans med soldaterna. En omöjlig bild för bara några dagar sedan.

– Polisen skjuter, men inte militären, säger en aktivist vi möter på gatan.

”Armén neutral”

På torget lyfter en pappa upp sin dotter till en av soldaterna på stridsvagnen. Han vill att de ska hälsa på hans lilla ettåring.

En helt annan verklighet än den som mötte demonstranterna bara 24 timmar tidigare. Då talade makten genom batonger, skjutvapen och tårgas. Skotten ven från gummikulor och skarpa skott. Tårgas blandades med brandrök.

I går morse körde en lastbil fram för att röja upp efter nattens stora kaos på Frihetstorget – och lät samtidigt hundratals demonstranter få skjuts tillbaka till torget för nya protester.

– Att armén gick in nu var ett folkligt krav. Armén är neutral, de slår inte, säger aktivisten Nada Qassas.

Hon tycker polisens framfart senaste dagarna gjorde det nödvändigt för militären att gripa in.

– De är här för att beskydda oss. Nu ber vi militären ansluta sig till vår revolution.

Över 100 döda

Hittills har över 100 människor rapporteras döda under de fem dagarnas protester, 17 av dem i går då två polisstationer i Beni Suef söder om Kairo angreps.

Publicerad: