Han sålde uran

avWolfgang Hansson

Foto: AP
Tiblisi Personerna på bilden har inte med texten att göra.

Överlämnandet ska ske på en stor marknad i Tbilisi.

Påsen innehåller ett finmalet gröngrått pulver.

Tester visar att det är synnerligen höganrikat uran.

Varuprovet på 2,5 gram är anrikat till nästan 90 procent, en kvalitet som räcker för att tillverka ett hemmagjort kärnvapen. Säljaren lovar att han kan fixa fram ytterlighare 2-3 kilo av samma kvalitet.

Säljaren Oleg Khintsagov begär sju miljoner kronor för en första sändning på 100 gram. Han har materialet i en plastpåse i fickan. För tvärtemot plutonium så är höganrikat uran inte mer radioaktivt utan att det går att hantera med händerna.

Vad Khintsagov inte vet är att köparen är en förklädd georgisk polis.

Men han borde vara misstänksam. Nästan alla beslag av kärnmaterial av vapenkvalitet görs efter att polisen låtsas uppträda som köpare. Största risken för säljaren är inte att stjäla materialet utan att avyttra det.

Få har seriös köpare

Många tror att de kan tjäna pengar på klyvbart material men förmodligen är det väldigt få som redan har en seriös köpare när de stjäl materialet.

Ovanstående fall avslöjades 2006 men allt tyder på att Khintsagov haft materialet under mycket lång tid. Kanske 6-7 år. Troligen kommer det ursprungligen från en kärnanläggning i Novosibirsk i Ryssland.

Vad som oroade den georgiska polisen var att Oleg Khintsagovs pass innehöll ett antal stämplar från inresor i Syrien, Irak (under Saddam) och Förenade Arabemiraten. Hade han försökt sälja sina vara till något av dessa länder?

Rättegången mot Oleg hölls bakom stängda dörrar 2007. Khintsagov dömdes till åtta års fängelse. Hans tre medhjälpare till 4-5 år.

Av de ytterligare 2-3 kilo säljaren påstod han kunde leverera hittades inte ett enda gram.