Publicerad:
Uppdaterad:

Thaksin i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Avsatte premiärministern flydde Thailand efter dom om korruption

Rödskjortorna, Thaksin Shinawatras anhängare, demonstrerar för att den avsatte premiärministern ska komma tillbaka till ett nyval.
Foto: AP
Rödskjortorna, Thaksin Shinawatras anhängare, demonstrerar för att den avsatte premiärministern ska komma tillbaka till ett nyval.

Thailands avsatte premiärminister Thaksin Shinawatra har uppehållit sig i Sverige de senaste dagarna, sedan han ombetts lämna Förenade arabemiraten.

Foto: DENNIS THERN
Thaksin Shinawatra.

Enligt Thailands utrikesdepartement befann sig Thaksin fortfarande på tisdagen i Stockholm. Svenska UD bekräftar att Thaksin kommit till Sverige, men kunde på tisdagen inte bekräfta att han var kvar.

I Thailand fortsätter Thaksins anhängare sina protester mot den nuvarande regeringen. De har avfärdat premiärminister Abhisit Vejjajivas erbjudande om fortsatta samtal, eftersom han inte tillmötesgått deras krav på att han utlyser nyval inom två veckor.

Dömd för korruption

Thaksin avsattes i en kupp 2006. Han har dömts till två års fängelse för korruption i hemlandet och befinner sig i frivillig landsflykt.

Enligt Thailands vice utrikesminister Panich Vikitsreth har thailändska UD uppmanat Sverige att inte låta Thaksin använda Sverige som bas för politisk verksamhet riktad mot Thailand. Sverige har lovat att samarbeta, säger Panich enligt tidningen Bangkok Post.

Anlände i lördags

En annan thailändsk tidning, The Nation, uppgav dock att Vikitsreth sagt att Thaksin fått lämna Sverige efter kontakterna mellan Thailand och Sverige i frågan. Thaksin som anlände i lördags ska ha flugit mot okänd destination i måndags kväll.

Thaksin ska enligt thailändska medier ha hållit tal till sina anhängare via videolänk innan han lämnade Sverige.

UD vill inte kommentera

Svenska UD vill inte kommentera thailändska uppgifter om att Thaksin tvingades lämna Sverige efter kontakter mellan thailändska och svenska UD.

Ander Jörle på UD säger att han bara kan bekräfta att Thaksin varit i Sverige men lämnat landet.

– Vi kan inte kommentera de thailändska uppgifterna, säger Jörle.

TT-AFP

Publicerad:
Publicerad: