Kungen: ”I en demokrati är rösträtten en hörnsten”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-05
När Carl XVI Gustaf höll sitt öppningstal nämnde han inte Sveriges nya riksdagsparti med ett ord.
I stället hyllade han det höga valdeltagandet.
– I en demokrati är rösträtten en hörnsten, sa kungen.
Talet började precis som vanligt:
”Herr talman”, sa kungen.
Möjlighet att rösta
Sedan började vår regent att tala om årets val. Han gjorde en jämförelse med de många länder i världen där människor inte har möjlighet att rösta och konstaterade att det i Sverige är en självklarhet.
– Det är därför glädjande att deltagandet i årets svenska val blev så högt. Den svenska demokratin vilar på en stabil grund.
Kungen vände sig sedan till riksdagens ledamöter och konstaterade att ”ett omfattande arbete väntar er”, innan han nämnde några av de problem han hoppades skulle förbättras.
– Många unga människor vill och behöver komma ut i arbetslivet. Ett flertal äldre önskar fortsatt bidra med sina kunskaper och erfarenheter. De har också rätt att känna trygghet i vård och omsorg. Alla ser vi behovet av fortsatt arbete för att förebygga brottslighet och hävda rättssäkerheten.
Vill främja fred
Kungen gick sedan på nytt tillbaka till ämnet demokrati och internationellt samarbete:
– Sverige har under lång tid aktivt deltagit i samverkan med andra nationer för att främja mänskliga fri- och rättigheter, fritt handelsutbyte, bistånd vid katastrofer och kampen mot svält och fattigdom. Av tradition och övertygelse har Sverige också aktivt främjat fredsarbetet genom förebyggande insatser och genom att bidra till konfliktlösningar. Under senare årtionden har ansträngningarna att finna åtgärder mot de globala miljöhoten blivit alltmer angelägna. En omställning till hållbara lösningar för energifrågorna är en av de stora utmaningarna i vår tid.
Summerade året
Carl XVI Gustaf summerade sedan 2010 och konstaterade att det var ett viktigt år. 200 år sedan den franske marsalken Jean Baptiste Bernadotte blev kung.
Och naturligtvis:
– 2010 blev också ett märkesår därför att vår nuvarande tronföljare ingick äktenskap. Jag vill framföra mitt och min familjs innerliga tack för all den värme som mött Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel i samband med deras bröllop, sa kungen.
Något som ledde till jubel bland åhörarna och förtjusta leenden hos det nygifta kronprinsessparet som vinkade och mimade ”tack”.
När jublet lagt sig konstaterade kungen på nytt att ett framgångsrikt Sverige bygger på tolerans med oliktänkande.
” Jag tillönskar er alla kraft och visdom att lösa de uppgifter som ligger framför er” sa kungen och förklarade riksmötet öppnat.