Nyheter

Beslut om Assanges häktning skjuts upp

Av: 

Linda Hjertén

TT

NYHETER

Advokaten: ”Det tyder väl på att det finns vissa svagheter i åklagarens argument”

Svea hovrätt fattar inget beslut i dag om den överklagade häktningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange.

– Vi har begärt att åklagaren ska yttra sig till oss senast på onsdag. Det betyder att vi behöver mer underlag, säger hovrättslagman Staffan Lind.

Assanges advokat Björn Hurtig tolkar hovrättens beslut som att saken inte är så enkel som tingsrätten tyckte när den häktade Assange för bland annat våldtäkt i torsdags.

Julian Assange.
Julian Assange.

– Det tyder väl på att det finns vissa svagheter i åklagarens argument och en viss styrka i våra. Jag känner en försiktig optimism, säger Hurtig till TT.

Julian Assange är internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro för bland annat våldtäkt.

I dag prövades häktningen av hovrätten.

Överklagandet är lottat på en avdelning i hovrätten och kommer att avgöras på handlingarna. En hovrättsfiskal ska föredra ärendet för tre jurister. Beslutet väntades bli offentligt någon gång under eftermiddagen, men sköts upp till tisdag, tidigast.

Efterlyst

I torsdags beslutade Stockholms tingsrätt att häkta Assange för bland annat våldtäkt. Dagen efter gick en internationell efterlysning ut genom både Schengensamarbetet SIS och Interpol.

I fredags lämnade advokat Björn Hurtig in ett överklagande till Svea hovrätt där han skrev att hans klient vid flera tillfällen framfört att han ställer sig positiv till att delta i förhör och att han själv föreslagit flera tänkbara datum. Men inget av dessa datum har godtagits av åklagaren, vid ett tillfälle med förklaringen att en av utredarna var sjuk.

"Upptagen man"

"Det ska dock hållas i minnet att Julian Assange är en mycket upptagen man med engagemang över hela världen", skriver Hurtig.

Om Assanges överklagande går igenom dras efterlysningen tillbaka.

Assange häktades för ett fall av olaga tvång den 13-14 augusti i Stockholm, sexuellt ofredande den 13-14 augusti i Stockholm, sexuellt ofredande den 18 augusti eller dagarna däromkring i Stockholm, sexuellt ofredande den 16-17 augusti i Enköping och våldtäkt den 17 augusti i Enköping.

Kammaråklagare Erika Lejnefors vill inte kommentera hovrättens beslut.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter