5 kossor gick ner i isvaken

NYHETER

Ytterligare fyra till befaras vara döda

Nio nyfikna kossor tog sig långt ut på isen – som brast.

Fem kossor har konstaterats vara döda och fyra stycken saknas.

– Det var en tragisk utgång, säger bonden Johan Carlsson från Rolfstorp utanför Varberg.

Köttbonden Johan Carlsson driver sin gård vid Rolfstorp någon mil öst om Varberg. Vid Älvasjön fanns 18 kossor i en hage och de skulle under fredagen hämtas hem. Men nu är nio av dem borta.

– När snön kom blev det svårt att hämta hem dem, men nu är det grusat och sandat. Men så ringde de och sa att det var djur som gått ner i isen. Det var två som pimplade som sett djuren springa ut, säger Johan Carlsson till Aftonbladet.

Fem huvuden stack upp

När de två pimpelfiskarna tagit sig till vaken såg de fem kossors huvuden som stack upp ur vattnet. De ringde räddningstjänsten som var på plats inom 30 minuter. Även Johan Carlsson tog sig till sjön där kossorna sprungit ut, men fyra av kossorna låg då redan döda i vaken.

– En av dem levde när jag kom dit. Men det djuret var så pass nedkylt att vi tvingades avliva kon på plats. Beslutet togs i samråd med räddningstjästen, säger bonden som nu sörjer sina kor.

"Ren nyfikenhet"

– Det handlade nog om ren nyfikenhet. Kanske hade de gått ut där för att de var sugna på vattnet. Jag har inte tänkt tanken att det här hemska skulle kunna hända. Det var en tragisk utgång.

De fem döda dikossorna drogs under fredagsförmiddagen upp ur vattnet, men fyra djur är fortfarande försvunna.

– Räddningstjänsten lyste med en lampa runt vaken, men såg inga fler. Foderplatsen är ju kvar här, så det kan ju vara så att de gömt sig i skogen och kommer fram senare, säger Johan Carlsson.

Bara ett lass kor

De övriga nio kor som befunnit sig i hagen under den ödesdigra olyckan fraktades senare under fredagen hem till gården.

– Det var lätt att få in dem i inhängnaden. De var jättepigga och glada. Men det blev bara ett lass tillbaka till gården, säger Johan Carlsson.