På jakt efter medhjälpare

avLinda Hjertén, Erik Nises

NYHETER

Säpos och FBI:s hetaste spår i utredningen av terrorbomben

Panik efter larm Poliser med hundar patrullerade Stockholms gator i går. ”Folk är rädda. Vi jobbar för att folk ska känna sig trygga igen”, säger Mikael Ericson på Stockholmspolisens länskommunikationscentral. Enligt polisen är många oroliga för att ge sig ut i julhandeln efter självmordsbomben i lördags. I går gick ett automatlarm i Gallerian, en automatisk röst bad folk att lämna byggnaden ”De sprang i panik på grund av det som hänt”, säger Mikael Ericson.

Terrorbombutredningen är exceptionell.

För första gången bedriver svensk polis en utredning om ett självmordsattentat.

Den leds av Säpo – med hjälp av FBI-agenter.

Så här jobbar de.

Polisen har två spår i arbetet. Det ena är underrättelsespåret.

– Det innebär att vi ska få fram mer information om mannen, hans bakgrund och eventuella medhjälpare, säger polisöverintendent Anders Thornberg på Säpo.

Det andra är utredningsspåret.

– Det innebär bland annat att undersöka brottsplatsen, där vi hittat flera intressanta spår.

Kartläggningen

Vad gjorde Taimour Abdulwahab före dådet? Säpo plockar fram allt material som går att få. Bilder från vägkameror, vägtullar och trafikövervakningskameror mellan Tranås och Stockholm. Personer som mött Abdulwahab senaste tiden förhörs, som mannen som sålde bilen.

Bomben

Sprängladdningar och bombrester transporterades av polisens bombgrupp till en hemlig uppsamlingsplats. Senare har SKL och FOI tagit hand om materialet.

Sprängämnet

Polisen har nu en god uppfattning om vilket sprängmedel som använts. Det är viktigt för det fortsatta förundersökningsarbetet. Varifrån sprängämnet kommer eller vad det är för ämne hålls ännu hemligt.

FBI

Sju agenter från FBI är i Sverige för att hjälpa Säpo. De är experter på terrorbomber och hjälper till att spåra sprängämnet och letar ”signaturer” i teknik och metod för att se om Abdulwahab fått hjälp av någon terrororganisation.

SKL

Statens kriminaltekniska laboratorium ska säkra bevis från bomber och bombrester i juridisk mening.

FOI

Totalförsvarets forskningsinstitut ska undersöka sprängladdningarnas potentiella verkan. En laddning kommer att provsprängas på FOI:s område vid Grindsjön i Södertörn. Detta kommer sedan ligga till grund för åklagarens bedömning av dådets grad.

Tipsen

Polisens arbetar med att gå igenom och värdera de cirka 400 tips som kommit in. Det tar tid, men alla tips kollas och följs upp.

Hotmeddelandet

Polisen analyserar nu ljudfilerna i mejlet Abdulwahab skickade till TT, Säpo och sin familj för att eventuellt höra om någon

annan är närvarade under inspelningen. Aftonbladets undersökning visar att inspelningen består av flera delar som fogats samman amatörmässigt.

Vad är ännu oklart?

Målet för attacken

– Vi vet i dag inte säkert vad hans mål var. Men mannen sprängde sig själv på Bryggargatan i något som verkar vara ett misstag, säger Tornberg.

Terroristkopplingen

Polisen har ännu inte lyckats fastställa om Abdulwahab agerat på egen hand eller på uppdrag av någon känd eller okänd terrororganisation.

Medhjälpare

Polisen vet ännu inte om någon hjälpte honom förbereda dådet, antingen medvetet eller omedvetet. I TV4 säger ett anonymt vittne att hon hörde en man prata ett utomeuropeiskt språk i walkie-talkie i en trappuppgång ett stenkast från explosionsplatsen strax före smällen.

Polisens teori

Enligt källor till Aftonbladet lutar polisen allt mer mot att Abdulwahab agerade utan en större organisation i ryggen. Inget terrornätverk har ännu tagit på sig ansvaret för attacken, något de annars brukar vara snabba att göra. Snarare verkar 28-åringen ha inspirerats men inte agerat på uppdrag av en terrororganisation.