Nyheter

Julian Assange har anlänt till rätten

Av: 

Susanna Vidlund

Torbjörn Ek

Jessica Balksjö

David Levin

NYHETER

LONDON/STOCKHOLM Wikileaks-grundaren Julian Assange, 39, är gripen av brittisk polis, uppger Londons Metropolitan Police.

Assange gick självmant in på en polisstation i centrala London i förmiddags klockan 10.30, svensk tid.

– Han har anlänt till rätten nu, berättar Aftonbladets Londonkorrespondent Torbjörn Ek som är på plats.

Julian Assange.
Julian Assange.

Julian Assange som självmant steg in på ett poliskontor i London i förmiddags tillsammans med sina advokater, kommer träda inför rätten i domstolen City of Westminster magistrates Court klockan 15.00 svensk tid.

Rätten kommer då kunna fatta beslut om den svenska arresteringsordern som har utfärdats är korrekt.

In bakvägen

Strax före klockan 13.00 svensk tid, anlände Julian Assange till rätten. Han kördes in med bil i byggnaden via en bakväg.

Mark Stephens, en av Assanges Londonbaserade advokater, säger till Aftonbladet:

– Assange är vid mycket gott mod.

Sedan försvann Mark Stephens in i domstolsbyggnaden. Utanför hade hundratals journalister från hela världen samlats. Rättegången är öppen för journalister men alla kommer inte få plats i salen. Domstolsbeslutet kommer meddelas direkt.

Vill inte bli utlämnad

Julian Assanges advokat i Sverige, Björn Hurtig, får kännedom om gripandet när Aftonbladet ringer.

– Jag har inte så mycket att säga om det här just nu. Jag fick precis veta det här från dig och måste omedelbart ringa mina kollegor i England, säger han till Aftonbladet.

Mark Stephens har tidigare sagt att Assange valde att överlämna sig själv till brittisk polis för att reda ut vad han egentligen anklagas ut och för att få chansen att rentvå sitt namn.

Stephens har även tidigare sagt att man kommer att kämpa mot ett utlämnande av Assange, "främst på grund av att han kan överlämnas till amerikanerna".

– Det kommer att ta ett tag innan han kommer till Sverige förstås. Han kommer att bestrida det här utlämningsförfarandet genom sin advokater i England, säger Björn Hurtig.

Rättvisa i Storbritannien

Jenniffer Robinson, en annan av Assanges brittidska advokater, säger att Sveriges krav på att få Assange utlämnad är "helt oproportionerligt", eftersom de erbjuder hans vittnesmål som efterfrågas.

– Den svenska åklagaren var på tv i går och sa att hon vill höra hans sida av saken. Vi tycker att det är anmärkningsvärt, eftersom vi vid ett stort antal tillfällen har erbjudit hans berättelse och hon har tackat nej till dessa erbjudanden, säger hon till australiska ABC.

Hon tror att Assange har möjlighet till en rättvis utfrågning – om den sker i Storbritannien.

– Hans möjligheter till en rättvis rättegång om han skulle bli utlämnad till USA, vilket är ett verkligt hot, är nästan obefintliga, säger hon.

Kan ta 90 dagar

Tommy Kangasvieri som är biträdande chef för IPO (Rikskrims enhet för internationellt polissamarbete) uppger till TT att man nu avvaktar vad som händer.

– Hur lång tid det tar innan Assange kommer hit beror ju på hur han ställer sig till den svenska arresteringsordern. Om han går med på att utlämnas hit kan det gå ganska fort, kanske tio dagar. Om han motsätter sig den kan det ta upp till 90 dagar för han har ju alltid rätt till en överprövning, säger han till TT.

Häktad i sin frånvaro

Överåklagare Marianne Ny befinner sig på en konferens när Aftonbladet når henne.

– Jag har ingen information och inga kommentarer alls att lämna i ärendet.

Julian Assange häktades den 18 november i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt som på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt i augusti i Enköping, tre fall av sexuellt ofredande i Stockholm och Enköping och ett fall av olaga tvång i Stockholm.

Han nekar till anklagelserna.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter