Nazister brände sönder treåring

Av: Johanna Petersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: CNN
Efter att ha vårdats i flera månader på sjukhus är treåriga Natalka nu hemma hos sin familj igen. Men ärren efter brandbomben syns tydligt.

Treåriga Natalka Kudrikova låg och sov i sin säng.

Då slängde nazisterna in en brandbomb genom fönstret.

– Varför hatar folk oss romer?, frågar pappan CNN.

Natalka Kudrikova har stora bruna ögon och ler ofta. Men trots att hon bara är tre år har hon tillbringat nästan halva sitt liv på sjukhus.

En kvart före midnatt den 20 april förra året kastade någon in en brandbomb i familjens hem i den tjeckiska staden Vitkov, skriver CNN.com.

Bomben exploderade och brännskadade treåriga Natalka Kudrikova. Pappan Pavel Kudrik tog tag i sin brinnande dotter och flydde för livet genom lågorna.

Fjorton plastikoperationer

Natalka överlevde hat-attacken, men priset var högt. 80 procent av flickans hud brändes upp, hon förlorade tre fingrar och låg i respirator i flera månader innan hon vaknade upp.

– När jag först såg Natalka på sjukhuset svimmade jag, det var så hemskt, säger Natalkas mamma Anna Sivakova till CNN.com.

Nu kämpar familjen för att ge dottern ett så normalt liv som möjligt. Efter fjorton plastikoperationer är flickan på bättringsvägen, men hon kommer aldrig bli helt återställd.

Attacken genomfördes på minnesdagen av nazistledaren Adolf Hitlers 120-års dag. Fyra unga nazister greps och anhölls misstänkta för försök till mord. Männen förnekar brott men erkänner att de har deltagit i anti-romska demonstrationer arrangerade av högerextremister.

Anti-romska känslor

Anfallet mot Natalka Kudrikova är bara en av de senaste uttrycken för de anti-romska strömningar som sveper över Europa.

Trots att romerna har levt i Europa i över tusen år och är kontinentens största minoritetsgrupp utsätts de för ständig diskriminering och social uteslutning.

Bestrialiska mord, bombattacker och stenkastning är vardag för många romer.

Flydde för sina liv

I maj 2008 brände invånare i Neapel ner ett romskt läger med brandbomber, utan att polis eller brandkår stoppade dem.

Mindre än ett år senare, i februari förra året, sköts en romsk man och hans femårige son ihjäl i den ungerska huvudstaden Budapest.

Några dagar därpå skadades en person efter en bensinbombsattack mot en hus i utkanten av staden.

Och i somras gick en grupp irländare till attack mot ett hundratal romer i Belfast. Romerna fick utstå stenkastning och hot och flera av romerna flydde för sina liv.

Utvisar romer

Särskilt svår är romernas situation i Östeuropa. Men även de västeuropeiska romerna har det tufft. I torsdags startade exempelvis Frankrike sin utvisning av romer till Östeuropa.

Utvisningarna är en del i det åtgärdsprogram mot kriminalitet som Frankrikes president Nicolas Sarkozy lanserat. Sammanlagt ska 700 personer utvisas och 300 romska läger rivas.

Publicerad: