"Måste bli rejäl väckarklocka"

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

Tunga socialdemkrater slår larm

1 av 3 | Foto: bildbyrån
Göran Johnsson, tidigare ordförande i LO-facket Metall, är oroad över Socialdemokraternas dåliga siffror.

Flera tunga socialdemokrater oroas av de rödgrönas dåliga opionssiffror.

– Det här måste bli en rejäl väckarklocka. Annars är det kört, säger Göran Johnsson, tidigare ordförande i LO-förbundet Metall.

Den senaste mätningen från Sifo visar ett kraftigt övertag för Alliansen.

De borgerliga leder nu med 7,2 procent. Enligt Sifo har det aldrig hänt att ett block har vänt ett så stort underläge så nära inpå ett val.

Nu slår flera tunga namn inom socialdemokratin larm.

"Northug-spurt krävs"

Peter Akinder, politisk chefredaktör på Östran/Nyheterna och under flera år talskrivare åt Göran Persson, tycker att läget är allvarligt inför valet.

– Den här typen av mätningar verkar demoraliserande för Socialdemokraternas medlemmar. Alla tidigare mätningar har visat att gapet krymper. Nu krävs en Petter Northug-spurt, säger han.

Borde partiledningen ha agerat annorlunda?

– Vi har sett en fallande trend sedan det rödgröna samarbetet inleddes, som jag har varit kritisk mot från första stund. Väljarna har sett Socialdemokraterna välja bort ett av sina viktigaste varumärken: att demonstrera ett eget regeringsalternativ.

– Om en höjdhoppare som tidigare hoppat 2,40 går in i tävlingar med inställningen att han är nöjd med att hoppa 2,25 kommer han garanterat inte att hoppa högre.

"Måste bli rejäl väckarklocka"

Även Göran Johnsson, tidigare mångårig ordförande för fackförbundet Metall tror att det krävs något extra för att partiet ska kunna vända opinionssiffrorna.

–  Det här är en allvarlig signal till arbetarrörelsen. Kan man inte mobilisera nu är det kört. Det här måste bli en rejäl väckarklocka, säger Göran Johnsson.

Finns det någon fråga partiledningen har missat att lyfta fram?

– Nej, men man måste få fart på folk. Få för människor i partiet är aktiva och engagerar sig. Och de som engagerar sig måste jobba hårdare. Partiledningen är så klart ytterst ansvarig.

Göran Johansson kritisk

Ledande socialdemokrater inom partidistrikten tycker överlag att partiledningen har gjort ett bra jobb i valrörelsens upptakt. Men flera vill se att partiets ideologi lyfts fram tydligare. Det vill även Göran Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg.

– Vi måste prata mer ideologi. Om de borgerliga fortsätter att styra får vi ett helt annan typ samhälle, och det måste vi vara tydligare med, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN