Nyheter

Grönt ljus för monsterskrapan i New York

Av: 

William Svärd

Så här kan det komma att se ut över Manhattan om arkitekterna får som de vill. Men motståndet mot den nya monsterskrapan är kompakt.
Så här kan det komma att se ut över Manhattan om arkitekterna får som de vill. Men motståndet mot den nya monsterskrapan är kompakt.

NYHETER

New Yorks berömda skyline kan snart se annorlunda ut.

På onsdagen gav staden grönt ljus åt en ny jätteskyskrapa – bara två kvarter från Empire State Building.

Som Aftonbladet kunde berätta i går har planerna på den nya monsterskrapan rört upp känslor i New York. Empire State Buildings ägare Anthony Malkin har kallat det för ett ”angrepp” på staden och krävt att den nya byggnaden kapas med en tredjedel.

”Staden måste växa”

Men sent på onsdagen svensk tid beslutade New Yorks stadsfullmäktige att ge sitt tillstånd till skyskrapan, som tills vidare går under det oromantiska namnet 15 Penn Plaza.

Enligt stadsfullmäktige kan inte stadens skyline ”stanna i tiden”.

– Staden måste växa, och den kommer att fortsätta växa, säger en av ledamöterna till AP.

Blir 67 våningar

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg ger också sitt stöd till den nya skyskrapan och avfärdar Empire State Building-ägarens klagomål.

– En kille äger en byggnad och han vill att det ska vara det enda huset som är högt. Jag är ledsen, men så fungerar det inte i verkligheten.

Den nya skyskrapan är tänkt att bli 67 våningar och 363 meter hög. Det är bara ett tiotal meter lägre än Empire State Buildning och högre än den berömda byggnadens utsiktsplats som besöks av miljoner människor varje år.

Ännu finns inget startdatum för byggandet.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Här ska skyskrapan byggas
Publisert: