Läsarna: ”Kylan varierar visst genom landet”

”Inget är så kallt som kyla vid västkusten”

Meteorologen Pär Holmgren sågade teorin om olika typer av kyla vid samma temperatur.

Läsarreaktionerna strömmade in – och de flesta ger Pär Homgren en rejäl (köld)knäpp på näsan.

– Det finns inget så kallt som kyla vid västkusten, skriver en läsare.

Pär Holmgren, meterolog.
Pär Holmgren, meterolog.

Ämnet var iskallt – men debatten blev stekhet. Efter Aftonbladets artikel om olika typer av kyla översvämmades sajten snabbt av flera hundra läsarreaktioner.

Meteorologen Pär Holmgren höll inte alls med om att minus 5 ofta känns kallare i söder än i norr på grund av luftfuktigheten.

– Det är en så djupt rotad myt att till och med en del meteorologer har gått på den, sa han i går.

Alla läsare är inte eniga, men den absoluta merparten menar att Pär Holmgren har gruvligt fel.

Läsaren DeaDSexy är en av dem: ”Jag är född och uppvuxen högt upp i Norrland. Jag måste bara säga att 10 minus i Stockholm känns lika kallt som 20 minus i norr.”

”Minus 2 i Stockholm är svinkallt, men minus 2 i norr är t-shirt väder”, menar signaturen Spiralix.

Signaturen Ravve: ”Kan ingen såga Pär Holmgren? Sicken tomte!”

Beror på luftfuktighet

Johan Groth, 50, är meteorolog sedan många år. Även han menar att 5 minus kan upplevas betydligt kallare på en plats än minus 15 på en annan.

– Det där stämmer, köldfaktorn kan upplevas högre vid samma temperaturer beroende på blåst och luftfuktighet, säger Johan Groth och utvecklar resonemanget.

– I mellandagarna var det ju ner mot minus 18 där jag bor mellan Stockholm och Uppsala i närheten av Arlanda. Då var det torrt och kallt. Men när temperaturen slog sig och det blev runt minus 5 var det faktiskt ruggigare, eftersom det då blev blåsigare och högre luftfuktighet.

Johan Groth arbetar på sajten Storm weather center (storm.no). På sajten finns en tabell där intresserade kan skriva in en temperatur och en vindstyrka och sedan se hur mycket vinden påverkar temperaturen. Minus 5 med en vindstyrka på tio meter/sekunden innebär exempelvis att temperaturen i själva verket blir minus 14.

”Detta är ingen myt”

Läsaren med signaturen JADS är inne på ett liknande spår: ”Jag sitter lätt i en bastu på 100 grader Celsius om luften är torr. Men släng vatten på ugnen och man sitter inte gärna kvar där. Släng ett öga på termometern så har temperaturen sjunkit. Detta är ingen myt.”

Signaturen Asg från Täby är säker på sin sak: ”Jag kom hem från Sälen igår, -8 grader, till Linköping, -7 grader. Nog var det kallare här nere.”

Även signaturen SDplus från Stockholm tycker kylan kan vara värre söderut: ”Alla norrlänningar jag känner tycker att det känns kallare här nere. Efter att ha tillbringat en hel del tid i Kiruna tycker nog jag också att det är ruggigare i Stockholm.”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN