Valet 2010

KD-politiker vill öppna bordeller

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Ska ge trygghet i branschen och få bort kriminaliteten

Öppna statligt styrda bordeller och sänk åldersgränsen på Systembolaget.

Det är några av viktigaste frågorna i valet tycker den kristdemokratiska lokalpolitikern Sofie Jakobsson.

Men KD-topparna slår bakut.

Sofie Jakobsson vill öppna bordeller som styrs av staten. Det ger trygghet till dem som jobbar i branschen, säger KD-politikern.

Sofie Jakobsson vill öppna bordeller som styrs av staten. Det ger trygghet till dem som jobbar i branschen, säger KD-politikern.

Foto: KD

Sofie Jakobsson, 41, som står på Kristdemokraternas andraplats i kommunalvalet i Borgholm på Öland, har skapat bestörtning inom KD.

I ett enkätsvar på sajten Valpejl svarar hon att hon vill öppna upp statligt eller kommunalt styrda bordeller. Det är den näst viktigaste frågan att driva i valet, säger Sofie Jakobsson.

"Trygghet"

– Jag vet att mina partikollegor höjer på ögonbrynen och inte står bakom det här. Men jag kommer att driva frågan i mitt parti nu och efter valet, säger Sofie Jakobsson till Aftonbladet.

Syftet med de statliga bordellerna är att ge trygghet till dem som jobbar i branschen och få bort kriminaliteten.

– Det är viktigt att det här blir en kontrollerad verksamhet och att vi skapar en trygg arbetsmiljö. Vi har ett jättestort globalt problem med trafficking som kostar samhället otroligt mycket pengar, det här en lösning, kanske inte den bästa, men en lösning.

Vill inte kommentera

KD-ledaren Göran Hägglund finns inte tillgänglig för att kommentera sin partikollegas åsikt. Inte heller partisekreteraren Lennart Sjögren vill kommentera den för en KD-politiker något annorlunda åsikten.

Men Chatrine Pålsson, vice ordförande i KD:s distriktsstyrelse i Kalmar och tidigare riksdagsledamot för partiet, försäkrar att KD inte kommer att driva frågan.

– Vi tar avstånd från den här åsikten med all kraft. Sofie Jakobsson borde ha diskuterat med oss innan hon svarade på enkäten. Står man på andra plats till ett kommunalval får man tänka på och ta ansvar för vad man säger, säger Chatrine Pålsson.

Kan hon stå kvar på KD:s lista till kommunalvalet när hon driver den här frågan?

– Det här är som sagt inget som partiet står bakom och inget som vi kommer att jobba för. Men jag förutsätter att Sofie Jakobsson, som är en stridbar kvinna, kommer att fortsätta.

Vill öka självkänslan

Sofie Jakobssons viktigaste fråga i valet är att jobba för att öka självkänslan hos barn och ungdomar.

– Konkret kan det handla om att starta ett ämne i skolan som heter Media. Där ska man få lära sig att allt inte är så som det ser ut i medierna. Bilder retuscheras och meningar vinklas för att passa in, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010