Sverigedemokraternas reklamfilm stoppas

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2010-08-27

En ensam äldre svensk kvinna promenerar med hjälp av en rollator.

Men blir snabbt omsprungen – av slöjbeklädda kvinnor.

”Den 19:e september kan du välja invandringsbroms istället för pensionsbroms”, säger speakerrösten på Sverigedemokraternas reklamfilm.

Nu stoppas reklamfilmen av TV 4.

Sverigedemokraterna presenterade i morse sin reklamfilm inför valet.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet. Vi ville ha ett professionellt jobb och det fick vi, säger pressekreteraren Erik Almqvist till Dagens Media.

Sverigedemokraterna lyfter fram sin profilfråga i filmen:

Invandring.

”Ett tydligt budskap”

– Nu har du ett val, säger den kvinnliga speakerrösten, samtidigt som man ser pengar räknas ned, larmet tjuta och en ensam svensk pensionär jagas ikapp av en grupp kvinnor iklädda burka.

”Den 19:e september kan du välja invandringsbroms istället för pensionsbroms”, avslutar speakerrösten.

Partiledaren Jimmie Åkesson kallar filmen för ”ett tydligt budskap” när han pratar med Resumé.

Skulle gått i TV 4

Reklamfilmen har kostat mellan 1,2 och 1,3 miljoner kronor att producera. Tanken var att den skulle visas i TV4, TV4 Film och TV4 Sport under tolv dagar fram till valet. Sverigedemokraterna planerade även att sända radioreklam med liknande budskap.

Stoppades i dag

Men filmen kommer inte att visas i rutan. TV 4-gruppens vd Jan Scherman bekräftar för Aftonbladet att bolaget inte kommer att visa SD:s valfilm.

– Det finns två skäl. Den strider mot demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen. Det andra är att det strider mot förbudet mot hets mot folkgrupp i yttrandefrihetsgrundlagen. Det är min bedömning som ansvarig utgivare.

– TV är både ljud, text och bild. Det sammantagna intrycket är väldigt entydigt. En grupp kvinnor i burkor och slöjor som aggressivt attackerar en pensionär för att roffa åt sig de pengar som representerar välfärden kan inte tolkas på annat sätt när man går till de här lagarnas urkunder och vad man egentligen menar när man talar om att man inte får uppamma hat som baseras på ras, kön eller religion.

Följ ämnen i artikeln