Stockholmsbörsen störtdyker i dag

NYHETER

Har fallit med 4,7 procent i dag

Under eftermiddagen har OMXS-index gått ned med 4,7 procent. Även börserna i Europa och USA rasar.

Kursraset på fredagseftermiddagen, som kom vid 16.30-tiden, sammanföll med ett uttalande från en talesman för det brittiska finansdepartementet om fredagens telefonkonferens mellan G7-ländernas finansministrar.

– Telefonkonferensen täckte in den pågående turbulensen på den internationella finansmarknaden. Ministrarna kom överens om att fortsätta övervaka situationen noga, sade talesmannen enligt Reuters.

Men någon specifik händelse som förklarar den plötsliga störtdykningen på börsindex världen över sent på fredagen är svår att identifiera, enligt Jussi Hiljanen, chefsstrateg på SEB.

– Det kan ha att göra med en teknisk handelsreaktion, som bygger på algoritmisk handel. Det ryktas om det. Men inte heller det är lätt att avgöra just nu, säger han till TT.

I torsdags skakades börserna på Wall Street plötsligt av ett kursfall på 9 procent för de ledande indexen, ett ras som snabbt återtogs då det stod klart att det rörde sig om någon form av algoritmisk handel som löpt amok.

Även fredagens plötsliga ras dämpades snart från en bottennivå på drygt –5 procent till –4 procent inom loppet av 20 minuter.

TT