Hitta rätt parti med Aftonbladets valtest

Valkompassen ger dig bästa politiska matchningen

Det är bara två månader kvar till valet.

Men fortfarande är var femte väljare osäker på hur de ska rösta.

Nu lanserar Aftonbladets valkompassen som hjälper dig att hitta rätt parti.

Hela 21,5 procent av de svenska väljarna är fortfaramde osäkra på vart de ska lägga sin röst i höstens riksdagsval, enligt en undersökning som Norska Sentio Research gjorde i början av sommaren.

Men genom att svara på frågorna i Aftonbladets stora valkompass kan även de mest osäkra väljarna få reda på var de står i förhållande till de politiska partierna.

Totalt är det 30 frågor som ska besvaras.

Större precision

Resultat visas på en mätare där du kan läsa av vilka partier som ligger närmast din ideologiska ståndpunkt.

Interaktiva valkompasser har funnits på Aftonbladet i samband ett ett antal val. Men årets valkompass innehåller fler moment och ger större precision i utslaget.

Testet ger bland annat möjlighet att sätta förtroendebetyg på de olika partiledarna.

– Det är flera riktmoment i testet som gör att du får en känsla för vilket förtroende du har för de olika partierna och partiledarna, och för hur sannolikt det är att du kommer att rösta på ett parti, säger Christoffer Bjäreborn, nyhetschef på Aftonbladet.se och projektledare för tidningens valbevakning på nätet.

”Passar ideologiskt”

Jasper Laros är projektledare på Amsterdam-baserade Kieskompas som har tagit fram Valkompassen tillsammans med Aftonbladet. Han säger att testets stora styrka ligger i att man får fram en större helhet än med andra liknande tester.

– Man kan omöjligt täcka in hela partier med bara 30 frågor. Men med det här testet kan du se hur partierna passar dig ideologiskt, om du är mer höger eller vänster, och sedan kan du välja att fördjupa dig i de partier som du hamnar närmast, säger han.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin menar att många ännu inte hunnit sätta sig in i vad partierna står för i detalj.

”Ger en indikation”

Då är Aftonbladets valkompass en bra hjälp.

– Testet ger en indikation på vilket parti du ligger närmast. Sedan kan man sätta sig in i frågorna och se om det stämmer eller inte, säger hon.

Frågorna i Aftonbladets valkompass är utformade tillsammans med politiska experter och du kan själv enkelt få mer information om frågorna som ställs. All information är tillgänglig och klickbar för dig som gör testet.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN