Nyheter

Beslut om Assange häktning

Av: 

Linda Hjertén

Julian Assange.
Julian Assange.

NYHETER

Svea hovrätt fastställer häktningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Assange är nu fortsatt internationellt efterlyst.

Han kan gripas av polis över hela världen.

I torsdags häktades Julian Assange i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt misstänkt för ett fall av våldtäkt, tre fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Dagen efter gick en internationell efterlysning ut genom både Schengensamarbetet SIS och Interpol.

"Upptagen man"

Men häktningen överklagades redan dagen efter av Assanges advokat Björn Hurtig.

I ett överklagande till Svea hovrätt skrev han att hans klient vid flera tillfällen framfört att han ställer sig positiv till att delta i förhör och att han själv föreslagit flera tänkbara datum. Men inget av dessa datum har godtagits av åklagaren, vid ett tillfälle med förklaringen att en av utredarna var sjuk.

"Det ska dock hållas i minnet att Julian Assange är en mycket upptagen man med engagemang över hela världen", skriver Hurtig.

Ett fall mindre

I dag tog hovrätten ett beslut. Häktningen fastställs. Men hovrätten anser att den våldtäkt som Julian Assange häktades för inte är ett grovt brott. De menar heller inte att Assange ska häktas för ett av de tre fallen av sexuellt ofredande som tingsrätten häktade honom för. Det är det sexuella ofredande den 16-17 augusti i Enköping som hovrätten ogillar häktningen för.

Assanges advokat Björn Hurtig säger till TT att han är "lite nöjd" med hovrättens beslut trots att hans klient är fortsatt häktad. Det motiverar han med att hovrätten graderat ned våldtäkten från normalgrad till den mest ringa varianten samt tagit bort ett fall av sexuellt ofredande.

– Jag kommer nu att överklaga till Högsta domstolen. Assange har gett mig i uppdrag att uttömma alla rättsliga möjligheter i Sverige, säger Hurtig till TT.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: