Tonårsliga åtalad i Göteborg

NYHETER

Låste in en man i en garderob

De åtta pojkarna misstänks ha begått flera rån mellan maj och oktober i år.

Ett av offren fick en handduk över huvudet. Han bakbands till händer och fötter, fick en munkavle och låstes in i en garderob. Sedan länsade ligan lägenheten.

I dag åtalades pojkarna vid Göteborgs tingsrätt.

De misstänkta är mellan 15-19 år.

Döda katten

Tre av dem var med vid det grova rånet den 28 oktober på Lars Kaggsgatan i Göteborg då en 30-årig man blev överfölls och slogs ned bakifrån på stan, enligt åtalet. Efter att ha muddrat mannens fickor tvingade sig rånarna hem till hans bostad under knivhot. Där de band honom, satte ögonbindel på honom, hotade döda hans katt och hugga av hans fingrar om han inte berättade var de kunde få tag på pengar.

De tre pojkarna tvingade mannen att uppge sin bankkortskod. Sedan låste de in honom i en garderob. För att tysta hans skrik satte de en handduk i hans mun.

Rånade butik

En av pojkarna fastnade på en övervakningskamerabild när han tog ut pengar på det stulna kontokortet.

Åklagaren anser att gärningsmännen visat särskild råhet eftersom brottet varit utdraget i tid och offret fick svårt att andas, brottet skedde i hans eget hem och han bands till händer och fötter.

De övriga i ligan åtalas för andra rån och narkotikabrott och misshandel. Bland annat flera mobiltelefonstölder och ett rån av en butik där 28 000 kronor och fyra limpor cigaretter stals.

Vid flera andra av personrånen har de misstänkta gärningsmännen använt mycket våld med slag, sparkar och hot.

– Skriker du så hugger jag, ropade en av de misstänkta männen under ett av rånen och hotade offret med kniv.